NEN


Startbijeenkomst Referentiemodel Brandveiligheidsmanagementsysteem

maandag 1 september 2008, 15:02

In het kader van het Actieprogramma Brandveiligheid organiseert NEN-Managementsystemen op maandag 6 oktober een startbijeenkomst voor de ontwikkeling van een referentiemodel voor
brandveiligheidsmanagement.

In het kader van het Actieprogramma Brandveiligheid is door NEN-Managementsystemen een beknopte verkenning uitgevoerd naar bestaande praktijken op het gebied van brandveiligheidsmanagement in sectoren, die de zorg hebben voor zogenoemde 'niet-zelfredzamen'. Bijvoorbeeld in de zorgsector, het onderwijs en bij justitiële inrichtingen. Daarbij is ook het draagvlak onderzocht voor het ontwikkelen van een referentiemodel voor integraal brandveiligheidsmanagement in die sectoren. De resultaten van deze verkenning zijn in april 2008 gerapporteerd.

Deze resultaten zijn besproken in het afstemmingsoverleg van het Actieprogramma, waarin onder meer de diverse betrokken departementen zitting hebben. Daarbij is geconcludeerd dat de ontwikkeling van een referentiemodel voor brandveiligheidsmanagementsystemen een belangrijk instrument kan opleveren ten behoeve van bevordering van brandveiligheid. Het past ook goed bij de in ontwikkeling zijnde brandveiligheidsvisie van de rijksoverheid. Tevens is afgestemd met het CCV, dat momenteel het zogenoemde Model Integrale Brandveiligheid Bouwwerken (IBB-model) ontwikkelt. Daarbij werd geconcludeerd dat een referentiemodel voor brandveiligheidsmanagementsystemen een nuttige aanvulling kan zijn op dat model.

Startbijeenkomst
Voordat daadwerkelijk wordt gestart met de ontwikkeling van een referentiemodel 'Brandveiligheidsmanagementsysteem', is het belangrijk dat de betrokken partijen een goed beeld krijgen hoe de diverse initiatieven om instrumenten voor integrale brandveiligheid (met inbegrip van de levenscyclus van gebouwen) te ontwikkelen op elkaar aansluiten, en elkaar kunnen versterken om ongewenste overlap te voorkomen.
Daarom is als eerste stap in het vervolgtraject een startbijeenkomst belegd met de bij brandveiligheid (met name van niet-zelfredzamen) betrokken partijen.

Deze startbijeenkomst, die zal worden gehouden op maandag 6 oktober van 13.30 tot 17.00 uur in de Delftzaal bij NEN, Vlinderweg 6 in Delft.