Bonnefanten Museum Maastricht

BACA Laureaat 2008 John Baldessari

Tentoonstelling & Masterclass: 07.10.08 - 25.01.09

"John Baldessari vormt een belangrijke brug tussen de beeldcultuur van de Pop Art en Nouveau Realisme en de grote lichting kunstenaars/fotografen die tot een jongere generatie behoort." Aldus de jury van de BACA International 2008, bestaande uit Bice Curiger, Robert Storr en Alexander van Grevenstein.

John Baldessari
De BACA International is bedoeld voor een artist's-artist: een kunstenaar die volop naam gemaakt heeft in de wereld van de beeldende kunst, maar niet noodzakelijkerwijze bekend is bij een groter publiek. John Baldessari (1931) geldt als middelpunt en stuwende kracht van nieuwe ontwikkelingen. Baldessari is een van de protagonisten van de Minimal Art en Concept Art. Hoewel hij als schilder is begonnen, verruilde hij de kwast al snel voor een camera met het doel de scheidslijn tussen schilderkunst en fotografie op te heffen. Zijn oeuvre is heel herkenbaar, omdat hij veelal zwart-wit foto's combineert met gekleurde vlakken. Behalve eigen foto's gebruikt hij afbeeldingen uit geflopte b-films, portretten, alledaagse snapshots en reclameplaatjes die hij beschouwt als spiegel van de werkelijkheid.

Chanting Baldessari - a Masterclass
Baldessari oefent al decennia lang invloed uit op jongere generaties. Zijn eigenzinnige, antihiërarchische manier van lesgeven heeft daar zeker aan bijdragen.
Baldessari: "it's essentially an idea that you can't teach art, but if you're around artists you might pick up something". Onder de titel Chanting Baldessari- a Masterclass presenteren zes jonge kunstenaars van het Maastrichtse postacademisch instituut Jan van Eyck hun werk in de tentoonstelling van de BACA-winnaar. Voorafgaand aan de prijsuitreiking en opening zal Baldessari met de kunstenaars in gesprek gaan over hun werk. Deelnemende kunstenaars zijn: Ruth Buchanan (NZ) & Rachel Koolen (NL), Eleni Kamma (GR), Jean-Baptiste Maitre (F), Kristin Posehn (VS) en Stéphane Querrec (F).

Samenwerking
Naast de Masterclass wordt er tevens werk getoond van kunstenaars waarmee Baldessari heeft samen gewerkt, waaronder Koen van den Broek (1973) en Matt Mullican (1951).

Agenda
Vrijdag 3 oktober: pers preview in aanwezigheid van John Baldessari Zaterdag 4 oktober: prijsuitreiking * / 16.30 uur / locatie: Gouvernement, Maastricht
Zondag 5 oktober: grand opening / 14.00 uur / locatie: Bonnefantenmuseum
7 oktober 2008 - 25 januari 2009: tentoonstelling & Masterclass
* op uitnodiging

Support
Voor de organisatie van BACA International weet het museum zich verzekerd van de royale steun van twee toonaangevende multinationals met Limburgse wortels.
Met Océ NV en DSM NV is een sponsorovereenkomst gesloten voor de organisatie van meerdere edities van deze ambitieuze prijs. De BACA International wordt verder gesteund door de Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg, die hiermee beide het internationale belang van deze kunstprijs voor stad en provincie onderstrepen. persbericht 25 november 2007: jury meeting
persbericht 6 december 2007: winnaar John Baldessari

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen!
© John Baldessari; Collection Herbert. The Duress Series: Person Holding onto Pole Attached to Exterior of Tall Building, 2003 © John Baldessari; Collection Herbert.
© B.A.C.A. Laureate 2008. Foto John Baldessari John Baldessari BACA International 2008
© B.A.C.A. Laureate 2008. Foto John Baldessari
BACA International 2008 jury vlnr Bice Curiger, Alexander van Grevenstein en Robert Storr