INLIA


Conferentie CCME en CEC op Cyprus 30/09/2008

Van 7 tot 11 oktober vindt op Cyprus een gezamenlijke conferentie van de Churches Commission for Migrants in Europe (CCME) en de Conference of European Churches (CEC) plaats.

Deze beide Europese oecumenische organisaties besluiten dan over voorstellen om te fuseren.

Namens de Raad van Kerken in Nederland zullen prof dr Goos Minderman, mw Geesje Werkman (PKN/Kerk in Actie) en John van Tilborg (lid van de Projectgroep Vluchtelingen van de RvKN, tevens directeur van Stichting INLIA) aan de conferentie deelnemen.

De CCME is in 1964 gesticht door 28 kerken en raden van kerken met als doel het vluchtelingenbeleid van de EU te beïnvloeden en de lidkerken te ondersteunen op het gebied van migratie-, vluchtelingen- en anti-discriminatiebeleid. Door een fusie wordt het draagvlak voor deze activiteiten vergroot tot de 129 Europese kerken vertegenwoordigd in de CEC. De zorg voor de vreemdeling zal binnen de activiteiten van de CEC een hogere prioriteit moeten krijgen na de fusie.

Genève wordt voorgesteld als zetel voor het algemeen secretariaat en de commissie voor interreligieuze dialoog; de Church and Society Commission en de Churches Commission for Migrants in Europe zouden in Brussel gevestigd blijven.

Een van de andere belangrijke onderwerpen die op Cyprus besproken zal worden is een position paper over mensenhandel: Churches addressing Trafficking in Human Beings.