Nederlandsch Octrooibureau


Drie initiatieven genomineerd voor Food Valley Award 2008

Food valley conferentie innovatief strijdtoneel



Met de uitreiking van de Food Valley Award 2008 bekroont de stichting Food Valley het meest innovatieve initiatief binnen de voedings(gerelateerde)industrie. De award wordt uitgereikt tijdens de Food Valley Conferentie op 7 oktober in CineMec in Ede. Drie inzendingen zijn genomineerd: EBI Food Safety B.V. uit Wageningen met het Bacteriofagen Technologie Centrum voor bestrijding van gevaarlijke bacteriën, Newtricious B.V. uit Oirlo met verrijkte eieren ter preventie van blindheid en Solanic B.V. uit Foxhol met eiwit uit aardappelen.

In de jury van de Food Valley Award 2008 hebben zitting de heer R. Rabbinge, University Professor WUR, Decaan Onderzoekscholen (juryvoorzitter), mevrouw A. Mensink, zelfstandig adviseur Life Sciences, de heer H. de Vries, voormalig VROM inspecteur en de heer A. Wassenberg, directeur Animo Agri Business B.V. De jury vond de kwaliteit van het wederom grote aantal inzendingen voor de prijs van 2008 goed met een aantal uitblinkers. De inzendingen werden onder meer beoordeeld op innovatie, samenwerking en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Bestrijding van gevaarlijke bacteriën
Levensmiddelen die besmet zijn met âListeria monocytogenesâ kunnen listeriosis veroorzaken, een ziekte die in de EU en de VS als een belangrijk gezondheidsprobleem wordt gezien. In ongeveer 25% van de gevallen is listeriosis fataal, waarmee het de meest dodelijke voedselvergiftiging is. De incidentie in de EU is in de periode 2000-2006 bijna verdrievoudigd, naar ruim 1500 gevallen per jaar. In de strijd tegen die bacteriën heeft Nederland een internationale primeur: EBI Food Safety opende namelijk in 2006 haar Phage Technology Center in Wageningen. De faciliteit produceert gepatenteerde bacteriofagen (bacterie-eters). Ze zijn volkomen onschuldig voor mens en milieu, maar ze doen hun werk uiterst effectief. Listex van EBI Food Safety is het enige door de FDA (USA) als GRAS (algemeen erkend als veilig) toegelaten bacteriofagen product. Inmiddels werkt het Wageningse bedrijf ook aan fagenpreparaten tegen MRSA en Salmonella. Het wetenschappelijk netwerk van EBI Food Safety is wijd vertakt en omvat universiteiten en onderzoekscentra in onder meer Zwitserland, België, de VS en Nederland.

Verrijkte eieren ter preventie van blindheid
In 2007 is door Newtricious een onderzoek gestart waarbij eieren worden verrijkt met carotenoïden. Deze carotenoïden, natuurlijke pigmenten die o.a. voorkomen in mais en groene bladgroenten, hebben een beschermend effect op leeftijdsgebonden Macula Degeneratie (LMD), een ernstige oogafwijking waartegen nog steeds geen behandeling mogelijk is. In Nederland is er bij 100.000 mensen de LMD-diagnose gesteld. Ook eieren zijn een bron van carotenoïden. Dus onderzocht Newtricious hoe met verrijkte voeders âspecialtyâ eieren geproduceerd kunnen worden. Het ei heeft als voordeel dat de carotenoïden aan het vet van de dooier worden gebonden waardoor ze beter beschikbaar zijn. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht heeft deze speciale eieren gedurende drie maanden getest bij 100 vrijwilligers. De vakgroep Humane Biologie van de Universiteit Maastricht volgde de effecten van factoren als het cholesterolniveau en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Als de hypothese is bevestigd, komt dit ei eind 2008 op de markt.

Primeur met aardappeleiwit
Solanic kwam eind vorig jaar met een commercieel aardappeleiwit -het eerste voor menselijke consumptie- op de markt. Dit eiwit heeft vrijwel dezelfde functionaliteiten als dierlijk eiwit. Qua kosten en prestatie is het eiwit van Solanic gelijkwaardig aan dat van een dier. Op sommige eigenschappen, zoals foaming, voedselveiligheid en oplosbaarheid scoort het zelfs beter. Het geheim achter dit eiwit is een scheidingsmethode op basis van absorptie. Solanic levert het eiwit in twee fracties: een droge stof die voornamelijk patatine bevat en een vloeibare variant waarin zich proteaseremmers bevinden. Deze laatste is interessant voor de industrie, omdat het een verzadigend effect heeft. Er wordt met verschillende fabrikanten in uiteenlopende productgroepen aan het ontwikkelen van eindproducten gewerkt.

Conferentie
De Food Valley Award 2008 is een initiatief van de stichting Food Valley en wordt uitgereikt tijdens de Food Valley Conferentie op 7 oktober in CineMec in Ede. Dit jaar staan innovatie en creativiteit centraal en worden deze vanuit verschillende invalshoeken belicht. Het Plein der Zintuigen wordt een feest van proeven, ruiken, beleven en verbazen. Meer informatie is te vinden op www.foodvalley.nl. Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers is partner van de stichting Food Valley.