Technische Universiteit Delft

Scholieren aan de slag met hulpmiddelen voor gehandicapten

Landelijke promotie nieuw bètavak via live internet-college

HAVO-VWO scholieren in het hele land kunnen op dinsdag 7 oktober via internet live kijken naar een interactief college van Just Herder, uitvinder van biomechanische hulpmiddelen en onderzoeker aan Technische Universiteit Delft. Het college is een promotieles voor het nieuwe bètavak Natuur, Leven en Technologie (NLT), dat actuele onderwerpen behandelt uit de bètawetenschap en technologie en sinds vorig schooljaar gegeven wordt op HAVO en VWO. Het college van Herder gaat over hulpmiddelen voor mensen met fysieke beperkingen en de manier waarop hij die heeft ontwikkeld.

Meer dan 200 HAVO-VWO scholen geven dit schooljaar het vak Natuur, Leven en Technologie. Universiteiten, hogescholen en kennisinstituten hebben zich sterk gemaakt voor de invoering van NLT.

Het Landelijk Ontwikkelpunt NLT, het IJsselcollege in Capelle aan de IJssel en de TU Delft hebben een promotieles voor het vak georganiseerd. Deze les vindt op dinsdag 7 oktober plaats op het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel en wordt live uitgezonden via internet: www.betavak-nlt.nl. Van 13.30 uur tot 14.30 uur geeft Just Herder het college. Van 14.30 uur tot 15.30 uur is er ruimte voor vragen en discussie.

Tientallen scholen hebben ook vorig jaar een internet-college live gevolgd. Dat werd verzorgd door Sander Bais, hoogleraar theoretische natuurkunde.

Breingolven

Dr.ir. Just Herder zal tijdens zijn interactieve les ingaan op het ontwerpen van hulpmiddelen voor mensen met een lichamelijke beperking. De les past bij de module Technisch Ontwerpen in de Biomedische Technologie.

Herder zal leerlingen aansporen om te brainstormen aan de hand van de echte case 'Armfunctie 2020': hoe kun je mensen die zo zwak zijn dat ze hun armen niet kunnen optillen toch een bepaalde zelfstandigheid geven. Wordt het een slim handigheidje of een breingolf-gestuurde robotvriend?

Er zal veel ruimte zijn voor vragen en discussie. Leerlingen uit het hele land zijn uitgenodigd om mee te doen en kunnen per mail vragen stellen die worden meegenomen in de live-discussie.

De leerlingen van het IJsselcollege hebben eerder al college over dit onderwerp gehad van Herder en zijn nu al bezig met het ontwikkelen van een dummy van een hulpmiddel ter ondersteuning van verminderde spierfunctie.

NLT

Ongeveer veertig procent van de HAVO-VWO scholen geeft dit schooljaar het vak Natuur, Leven en Technologie. NLT wordt gegeven in de bovenbouw en is een keuzevak voor leerlingen met een profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid. NLT is een vak dat bestaat uit uiteenlopende modules, zoals Plaatsbepaling en navigatie, Waterstofauto, Brandstof voor het Leven, en Forensische technieken. Havo-leerlingen doen maximaal acht modules, vwo-leerlingen maximaal elf. Het lesmateriaal van NLT is gratis voor docenten en leerlingen en is digitaal beschikbaar via www.betavak-nlt.nl.