Gemeente Gennep


Persberichten

Begroting 2009-2012: Ontwikkeling en realisatie, een uitdaging! Op dinsdag 7 oktober a.s. geeft wethouder A. Jansen van gemeente Gennep een toelichting op de meerjarenbegroting 2009-2012. U bent van harte welkom bij deze bijeenkomst, die start om 12.00 uur in het gemeentekantoor in Gennep.

Van beleid naar realisatie
Niet voor niets draagt de nieuwe begroting de titel: `Ontwikkeling en realisatie, een uitdaging!' De afgelopen jaren heeft het gemeentebestuur van Gennep veel nieuw beleid ontwikkeld. Voorbeelden daarvan zijn het jeugdbeleid, het sportbeleid, het subsidiebeleid, het Wmo-beleid en het groenbeleid. In 2009 kan Gennep oogsten wat in de voorliggende periode is gezaaid: het accent verschuift dan ook van beleid naar uitvoering.

Financieel gezond
Gennep kan spreken van een financieel gezonde situatie. Was vorig jaar nog een extra belastingverhoging van 10% nodig om te komen tot een sluitende begroting, volgens de nieuwe begroting is een verhoging van
1,25 % (het inflatiepercentage) voldoende om de voorgenomen ambities te realiseren én ruimte te creëren voor nieuw beleid. In de begroting zijn ook de meerjarige investeringsplannen goed in beeld gebracht.

Speerpunten in 2009
2009 staat in het teken van het realiseren van beleid, maar ook nieuwe ontwikkelingen zullen de agenda in Gennep bepalen. De gemeente zet met het programma Vitale Vestingstad in op een structurele verbetering van de oude kern en omgeving. Het gemeentebestuur gaat ook de mogelijkheden onderzoeken om een centrum voor gezond leven op te zetten. Verder gaat de aandacht uit naar het optimaliseren van de dienstverlening. Op termijn wil Gennep zich voor inwoners en bedrijven ontwikkelen tot dé toegangspoort voor de overheid. Om dit mogelijk te maken, richt de gemeente zich in 2009 onder meer op een goed functionerende publieksbalie.

Bespreking in de raad
Zoals gebruikelijk, heeft de gemeenteraad het laatste woord over de begroting. De raadsvergadering van maandag 3 november a.s. staat in het teken van dit onderwerp. Enkele weken eerder, op 20 oktober, buigt de raadscommissie zich al over de stukken.