Gerechtelijke organisatie

Hoge Raad doet op dinsdag 7 oktober 2008 uitspraak in de herzieningszaak Lucia de B

Den Haag, 3 oktober 2008 - Op 18 juni 2004 (LJN AP2846) heeft het hof âs-Gravenhage in hoger beroep Lucia de B. voor zeven moorden, drie pogingen tot moord, een aantal vermogens- en valsheidsdelicten en meineed veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en TBS. Tegen deze uitspraak van het hof heeft Lucia de B. beroep in cassatie ingesteld. Op 14 maart 2006 (LJN AU5496, NJ 2007, 345) heeft de Hoge Raad de bestreden uitspraak vernietigd, maar uitsluitend wat betreft de strafbaarheid en de sanctieoplegging, met verwijzing van de zaak naar het hof Amsterdam. Het beroep is voor het overige verworpen.

Het hof Amsterdam, dat dus alleen over de strafoplegging moest beslissen, heeft op 13 juli 2006 (LJN AY3864) Lucia de B. strafbaar verklaard voor de bewezenverklaarde feiten en haar veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Naar aanleiding van het strafproces tegen Lucia de B. heeft prof. dr. A.A. Derksen zich gewend tot de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (hierna: CEAS), de zogenoemde commissie-Buruma, met het verzoek een onderzoek te verrichten in deze zaak. De CEAS heeft een onderzoek noodzakelijk geacht en een driemanschap benoemd. In zijn rapport adviseerde het driemanschap het College van procureurs-generaal om bij de Hoge Raad een herzieningsaanvrage in te dienen.
Op 26 oktober 2007 heeft de procureur-generaal bij de Hoge Raad van het College van procureurs-generaal het verzoek ontvangen om te beoordelen of in het rapport van het driemanschap aanleiding kan worden gevonden tot het indienen van een vordering tot herziening. Naar aanleiding van dit verzoek heeft advocaat-generaal mr. G. Knigge op 31 maart 2008 een rapport uitgebracht. Het onderzoek van de advocaat-generaal is in het bijzonder gericht geweest op de moord op een baby op 4 september 2001 in het Juliana Kinderziekenhuis in âs-Gravenhage.

De advocaat-generaal heeft in de in het CEAS-rapport neergelegde bevindingen geen grond gezien voor het indienen van een vordering tot herziening.

De resultaten van het door de advocaat-generaal zelf geëntameerde onderzoek zijn voor hem aanleiding geweest om op 17 juni 2008 een vordering tot herziening in te dienen bij de Hoge Raad. De raadsman van Lucia de B., mr. A.A. Franken, advocaat in Amsterdam, heeft de eindconclusie van de advocaat-generaal onderschreven. (Zie voor het verloop van deze zaak tot nu toe de website rechtspraak.nl / dossiers / Lucia de B.)

Herzieningsprocedure
Onder bijzondere omstandigheden is het mogelijk dat inbreuk wordt gemaakt op het uitgangspunt dat een onherroepelijk veroordeling door de strafrechter definitief is. Dat is het geval als een aanvrage tot herziening van zoân veroordeling wordt gedaan en na onderzoek gegrond wordt bevonden. Dat kan, als het gaat om een nieuwe feitelijke omstandigheid (een zogenaamd ânovumâ) die bij het onderzoek op de terechtzitting de rechter niet is gebleken en die het ernstige vermoeden wekt dat die, als de rechter daarmee bekend was geweest, tot vrijspraak zou hebben geleid.

Uitspraak
De Hoge Raad zal op dinsdag 7 oktober 2008 om 12.00 uur uitspraak doen in deze zaak.

Een samenvatting van de uitspraak zal rond 12.30 uur aan de pers worden gestuurd en worden gepubliceerd op de website hogeraad.nl/actualiteiten en de volledige uitspraak (met rolnr. 08/01492) wordt zo snel mogelijk daarna gepubliceerd op rechtspraak.nl. onder LJN BD4153.

Persraadsheer mr. E.J. Numann is op dinsdag 7 oktober 2008 tussen 12.00 en 15.00 uur aanwezig voor het geven van een toelichting. Hij kan telefonisch bereikt worden via het nummer 070-3611236.

In verband met te verwachten drukte hierbij het verzoek om, als media aanwezig willen zijn bij deze uitspraak, dat uiterlijk maandag 6 oktober om 16.00 uur bij ondergetekende te laten weten, zodat gezorgd kan worden voor een behoorlijke plaats in de zittingzaal etc.

Den Haag, 3 oktober 2008
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070-3611236

Bron: Hoge Raad der Nederlanden Datum actualiteit: 3 oktober 2008 Naar boven