Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 6 oktober 2008

VN-jongerenvertegenwoordiger naar New York
Wouter Thiebou (24) spreekt de Verenigde Naties toe

Op 7 oktober spreekt de huidige VN-jongerenvertegenwoordiger Wouter Thiebou (24) in New York de wereldleiders toe tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij zal hierbij vooral het belang van jongerenparticipatie en goede toegang tot water en sanitatie voor jonge mensen naar voren brengen.

Het afgelopen jaar is Wouter erg druk geweest als jongerenvertegenwoordiger. Hij hield zich veel bezig met de thema s water en sanitatie, millenniumdoelen en mensenrechten. Nu komt het moment waar ik naar heb uitgekeken. 192 landen die luisteren naar de stem van een jongere. Fantastisch , aldus Wouter. Toen de Algemene Vergadering werd geopend op 23 september, hebben Prins Willem-Alexander en Minister Koenders ook al gesproken over het belang van water en sanitatie. Het is belangrijk om de boodschap te blijven herhalen en deze onderwerpen blijvend onder de aandacht te brengen. Goede toegang tot water en sanitatie is een basis mensenrecht.

Nederland is dit jaar één van de 17 landen die een jongerenvertegenwoordiger opneemt in de delegatie. Wouter is de 38ste Nederlandse jongerenvertegenwoordiger naar de VN. Koningin Beatrix was ooit de allereerste. Dat maar weinig landen de traditie hebben om een jongere mee te laten praten op dit topniveau, geeft goed weer hoe gevoelig het ligt om niet-politici aan het woord te laten. Wouter: Ook daarom vind ik het belangrijk om een frisse wind bij de VN te zijn.

Naast het houden van zijn toespraak organiseert Wouter samen met de andere jongerenvertegenwoordigers op 15 oktober een speciale lezing over jongeren en millenniumdoelen. Hij wil met deze lezing benadrukken dat het betrekken van jongeren bij het behalen van de millenniumdoelen essentieel is.

De coördinatie en begeleiding van de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers ligt bij de Nationale Jeugdraad. Dit is de landelijke koepel van jongerenorganisaties. De Jeugdraad wil dat jongeren van 12 tot 30 jaar kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is.

Kijk voor meer informatie op www.jeugdraad.nl en www.wouternaardevn.nl

Noot voor redactie,