Leden Tweede Kamer ontvangen petitie van Ecomel en Stichting Heifer

06/10/2008 15:45

Stichting Heifer Nederland

Op dinsdag 7 oktober 2008 nemen leden van de commissie Buitenlandse Zaken om 13.45 een petitie van Ecomel en Stichting Heifer Nederland in ontvangst in het gebouw van de Tweede Kamer der Staten Generaal te Den Haag. Ecomel en Stichting Heifer Nederland vragen hiermee aandacht voor de combinatie van duurzame ontwikkelingssamenwerking en maatschappelijk verantwoord ondernemen, welke zich uit in de campagne "Geef een Koe voor Oeganda."

Stichting Heifer Nederland en Ecomel starten dit jaar de spaaractie "Geef een Koe voor Oeganda". Beide organisaties hopen met deze acties genoeg koeien bijeen te sparen om 50 arme boeren gezinnen in Oeganda van koeien en trainingen te voorzien. In 2007 werkten zij ook samen aan een soortgelijke campagne voor Kameroen. Dat werd met een opbrengst van 58 koeien een groot succes.

Deze koeien geven dagelijks gemiddeld vijftien liter verse melk. Dit is voor het gezin in Oeganda een belangrijke bron van voedsel. De gezondheid van deze boerengezinnen verbetert door de dagelijkse melk of yoghurt. Melk die overblijft wordt verkocht, waardoor het gezin een inkomen krijgt. Van dit inkomen gaan de kinderen naar school, worden medicijnen aangeschaft of verbeteringen aan het huis worden gemaakt. Dankzij de koeienmest levert de moestuin ook nog veel meer op.

In het kader van de spaaractie voor Oeganda introduceert Ecomel een tropische fruityoghurt met eerlijk fruit uit Oeganda. Zo kan de consument naast het meesparen voor koeien ook op een andere manier de bevolking in Oeganda ondersteunen.

Oeganda is een vruchtbaar land. Daardoor is het mogelijk er het hele jaar door fruit te verbouwen. Het biologische en eerlijke tropische fruit dat gebruikt wordt in deze yoghurt is het resultaat van een samenwerking tussen ontwikkelingsorganisaties, African Organics en ruim 100 boeren die bij het project betrokken zijn. Deze samenwerking verzekert de boeren van een stabiele afzet tegen fatsoenlijke prijzen. De tropische fruityoghurt is nu te koop in de biologische speciaalzaak onder het merk Zuiver Zuivel.

Heifer Nederland steunt mensen in ontwikkelingslanden door het geven van dieren, training en nazorg. Deze dieren worden geschonken in de vorm van een lening, die wordt terugbetaald door het doorgeven van de eerste vrouwelijke nakomeling aan een volgend lid van de gemeenschap. Dit principe geldt ook voor de overdracht van kennis, die uitgaat van de bij de boeren aanwezige kennis, kennis die Heifer in de loop der jaren heeft opgebouwd en nieuwe inzichten. Zo kan de gift zich duurzaam herhalen. Ontvangers worden gevers, hetgeen het gevoel van eigenwaarde en saamhorigheid aanzienlijk versterkt.

Kijk voor meer informatie over Heifer Nederland en haar werkwijze en projecten op www.heifer.nl.

Ecomel is de business unit van Campina Nederland voor biologische zuivel. Zij levert een totaalpakket biologische zuivel, boter en kaas voor de natuurvoedingsspeciaalzaak,

supermarkt, bedrijfsrestaurants en industriële verwerkers. De producten voor het supermarktkanaal en de bedrijfsrestaurants worden verkocht onder merk De Groene Koe. Voor de natuurvoedingsspeciaalzaak is Zuiver Zuivel het merk.





http://www.heifer.nl