ABVAKABO FNV

Geen oud vuil

Het klinkt vrolijker dan het is, maar onlangs klopte de vierduizendste klant aan bij Bureau Beroepsziekten FNV. De 51-jarige man uit Bergen op Zoom, productiemedewerker, had zich jarenlang een breuk gesjouwd. Zakken van 15 tot 25 kilo tilde hij. Hij kreeg schouderklachten, en zit nu werkloos thuis. Het bureau helpt hem een schadeclaim in te dienen bij zijn werkgever.

Het Bureau Beroepziekten FNV behartigt sinds 2000 de belangen van mensen met gezondheidsklachten als gevolg van hun werk. Dat kan om alles gaan, van een paprikalong (allergie in de paprikateelt) tot de ziekte van Lyme (tekenbeet). De stichting wordt gesteund door onder meer ABVAKABO FNV en FNV Bouw.

Het bureau krijgt steeds meer aanmeldingen. Het aantal leden dat bij het bureau aanklopt, is gestegen van 24 naar 32 per maand. Volgens directeur Jan Warning is er echter nog geen sprake van een claimcultuur in Nederland. "Van alle werknemers zegt één op de drie dat ze gezondheidsklachten hebben als gevolg van hun werk. En slechts een fractie van de werknemers die in de WIA terechtkomen, dient een claim in. Als ze het doen, gaat het vaak om werknemers die voelen dat ze na jarenlange arbeid bij het oud vuil zijn gezet."

Inmiddels hebben zo'n 300 mensen een schadevergoeding ontvangen. Dat lijkt niet veel. "Een beroepsziektezaak duurt gemiddeld zes jaar. Het is lastig om juridisch te bewijzen dat de klachten door het werk komen", zegt Warning. "Verder zijn zieke werknemers tegenwoordig eindeloos bezig met re-integreren. Het risico is dan dat de claim verjaart." In Nederland krijgen meer dan 20.000 werknemers per jaar een beroepziekte.

Kijk voor meer informatie en contactgegevens op de website van FNV.