ABVAKABO FNV

Werknemer houdt zielsveel van zijn auto

Leuk plan: geen files op 9 oktober. Moet lukken, als werknemers massaal het openbaar vervoer nemen, of thuiswerken. Initiatiefnemers ANWB, de NS en de Rabobank zien het zonnig in. Moeilijkheid is alleen dat de Nederlandse werknemer onafscheidelijk is van zijn auto.

Zestig procent van de ritten naar kantoor gaat per auto, zo blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee blijft de vierwieler het meest populaire vervoermiddel om naar het werk te gaan. Dit aandeel is al jaren constant.

Uit het onderzoek blijkt verder dat één op de tien mensen met het openbaar vervoer reist. En werknemers nemen pas massaal de fiets of de benenwagen, als de afstand naar het werk minder dan vijf kilometer is. Het zal dus moeilijk worden voor de gemiddelde werknemer om zijn auto te laten staan.

Een ander hardnekkig verschijnsel kan de fileloze dag in de war schoppen. Werkgevers zijn namelijk niet zo happig om hun personeel thuis te laten werken. Het aanbod van werkgevers om thuis te werken, blijft zelfs achter bij de behoefte van werknemers, concludeerde de ANWB vorige maand na een onderzoek in samenwerking met TNO/NIPO.

We kijken dus met spanning uit naar aanstaande donderdag.