Gemeente Aalten


Woonlasten inwoners gemeente Aalten omlaag

De gemeente Aalten presenteert voor 2009 een sluitende begroting. In de programmabegroting is op hoofdlijnen zichtbaar welke inkomsten de gemeente ontvangt en waar zij het geld aan uitgeven. De stabiele financiën worden ook merkbaar voor de inwoners. Zij gaan in 2009 minder woonlasten betalen.

Inwoners profiteren mee van de meevallers

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om een sluitende begroting te krijgen. Meevallers zijn niet uitgegeven, maar grotendeels toegevoegd aan de reserves. Inkomsten door onder meer belastingverhoging en hogere uitkeringen van het Gemeentefonds en de winstuitkering van energiemaatschappij NUON zorgen voor een sluitende begroting. Wethouder Teeuwsen: Een sluitende begroting is een onmisbare voorwaarde om te komen tot de gemeente die we willen zijn: vitaal, leefbaar sociaal en krachtig. Door het succesvolle resultaat is er weer ruimte om nieuwe plannen te ontwikkelen. Daarnaast laten we ook inwoners profiteren van de meevallers. Eigenaren van woningen betalen in 2009 1,63 procent minder aan woonlasten en huurders zelfs 4,36 procent minder.

Woonlasten

De woonlasten per huishouden bestaan uit Onroerende Zaakbelastingen (OZB), rioolrechten en afvalstoffenheffing. De gemiddelde OZB-aanslag wordt 3,54 procent hoger. De rioolrechten blijven echter in 2009 ongewijzigd en de afvalstoffenheffing vermindert zelfs met 6,48 procent. De genoemde percentages gelden voor een gemiddeld huishouden waarbij is uitgegaan van een gelijkblijvend waterverbruik en eenzelfde aantal aangeboden afvalcontainers.

Programmabegroting
Er is voor het eerst een programmabegroting opgesteld. In deze begroting worden een aantal zaken vastgelegd die volgend jaar uitgevoerd gaan worden. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is een centraal loket, waar inwoners met al hun vragen terecht kunnen.