ontworpen Vergoedingsregeling bodemdiensten ontworpen Agenda 7 okt 2008

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

De Nederlandse Catalogus Groen Blauwe Diensten (GBC) is geschikt om de vergoeding van bodemdiensten op te nemen. Een methodiek op basis van KWIN Saldi geeft de beste mogelijkheden voor maatwerk en daarmee de grootste kans op acceptatie door de praktijk. Deze methodiek voor een vergoedingsregeling is door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving ontworpen en wordt beschreven in het rapport "BO-Bodemdiensten pilot Schokland".

De Nederlandse bodem bevat veel waardevolle archeologische en aardkundige objecten die zich voor een groot deel in agrarisch gebied bevinden. Agrarische activiteiten kunnen een bedreiging vormen voor het behoud van deze objecten, maar agrariërs kunnen ook een bijdrage leveren aan het in stand houden van deze waardevolle objecten. Dit instrument kan worden ingezet voor archeologisch en aardkundig verantwoord beheer van landbouwgrond. De betrokken provincies kunnen met deze methodiek een verzoek indienen bij de samenstellers van de catalogus. Door de gewassaldi in de catalogus op te nemen of te verwijzen naar KWIN wordt voldaan aan de eis van maatwerk.

De Nederlandse Catalogus Groen Blauwe Diensten (GBC) is een gereedschapskoffer waarmee overheden een regeling met maatregelen/pakketten kunnen ontwikkelen op het gebied van aanleg en beheer van natuur, landschap, water, recreatie en cultuurhistorie. De GBC is een gemeenschappelijke, gestandaardiseerde cluster- en vergoedingssystematiek voor diverse regelingen en diensten. De Catalogus is gebaseerd op maxima voor de afzonderlijke werkzaamheden (aanleg, onderhoud) en gebruiksbepalingen (inzet van grond). De vergoedingen zijn gestandaardiseerd op basis van standaardbedrijven met standaard bouwplannen. Het gevolg hiervan is dat bedrijven met specifieke gewassen, waardoor er sprake is van hoogsalderende bouwplannen, in de praktijk niet blijken mee te doen met deze regelingen uit de GBC. De archeologische en aardkundige objecten zijn locatiespecifiek waardoor de belangrijkste voorwaarden voor de regeling bodemdiensten is dat elke agrarier mee wil doen.

De archeologische waarde en de omvang van het object / aardlaag bepalen mede de vergoeding. Per bedrijf, per locatie zal moeten worden bekeken welke optie betrekking heeft voor het behoud van de archeologische waarden. Afhankelijk van de activiteiten die plaats vinden door het bouwplan kan een keuze worden gemaakt voor andere bewerking, een andere teelt of het uit productie halen van het betreffende perceel.

* Download rapport: "BO-Bodemdiensten pilot Schokland - Een methodiek voor maatwerk bij vergoedingen" (pdf) Â

* Contactpersoon: Remco Schreuder (visitekaartje / remco.schreuder@wur.nl)

---

Meer over dit onderwerp
Download rapport: "BO-Bodemdiensten pilot Schokland - Een methodiek voor maatwerk bij vergoedingen" (pdf)
www.catalogusgroenblauwediensten.nl
Contact
Remco Schreuder
Onderzoeker PPO AGV
remco.schreuder@wur.nl