LEI

Bacteriën kunnen plantengroei mogelijk op natuurlijke manier stimuleren


7 okt 2008
Onderdeel: Plant Research International

Plant Research International (PRI) en de Universiteit van Groningen onderzoeken hoe bepaalde in de plant aanwezige bacteriën en schimmels (endofyten) de plantengroei van aardappel en rijst op natuurlijke manier kunnen stimuleren. Dit moet leiden tot middelen die plantengroei stimuleren, zonder gebruik van chemische (bestrijdings)middelen.

Endofyten zijn bacteriën en schimmels die leven in de plant. Endofyten spelen een belangrijke rol in groei, ontwikkeling en bescherming van planten. âCompetenteâ endofyten zijn bacteriën of schimmels die in bepaalde planten hun natuurlijk leefmilieu hebben. Dit in tegenstelling tot bacteriën of schimmels die per toeval in een plant terechtkomen (âpassengersâ), bijvoorbeeld door veroudering van de plant. Dan kunnen veel micro-organismen de plant binnendringen, waarschijnlijk omdat het defensiesysteem van planten zwakker wordt bij veroudering.
Foto: Een plantenwortel met daarin endofytische bacteriën, zichtbaar gemaakt onder UV met een specieke kleuring.

Het onderscheid tussen competente en niet-competente endofyten is belangrijk omdat niet-competente endofyten weer uit de plant verdwijnen. Competente endofyten blijven in de plant aanwezig en gaan interacties aan met hun gastheer en andere micro-organismen (ook met ziekteverwekkers) in de gastheer.

* In een artikel wordt het concept van de competente bacteriële endofyten beschreven: "Properties of bacterial endophytes and their proposed role in plant growth" - Trends in Microbiology
* Contactpersoon: Leo van Overbeek (visitekaartje / leo.vanoverbeek@wur.nl)

---

Meer over dit onderwerp
Artikel: "Properties of bacterial endophytes and their proposed role in plant growth"
Contact
Leo van Overbeek
PRI Bio-interacties en Plantgezondheid
leo.vanoverbeek@wur.nl