Gemeente Westervoort

Actueel > en

Kick-off project jongeren, alcohol en drugs in Westervoort

Op 1 oktober is het officiële startsein gegeven voor het project jongeren, alcohol en drugs. Er is door de gemeente Westervoort een startbijeenkomst in het gemeentehuis georganiseerd om alle intermediaire partijen met het project te laten kennismaken. Voor de bijeenkomst zijn verenigingen (met kantine), kantinebeheer sporthallen, fitnesscentra, slijterijen, horeca, jeugd- en jongerenwerk, jongerencentra, basisonderwijs, voortgezet onderwijs en ouderraden uit de gemeente uitgenodigd.

De gemeente Westervoort maakt zich zorgen over het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. Recent onderzoek (2007) wees uit dat jongeren in de gemeente Westervoort veel alcohol drinken en drugs gebruiken, evenals hun leeftijdsgenoten in Nederland. Ook beginnen kinderen op jongere leeftijd te drinken - al op de basisschool en drinken ze vaak. Om dit stevig en succesvol aan te pakken gaat de gemeente actie voeren. Samen met de gemeenten Duiven, Zevenaar, Overbetuwe, Lingewaard, Rijnwaarden, het Openbaar Ministerie en de politie is een plan van aanpak opgesteld. Hierin zijn de ambities, richtlijnen en daaruitvolgende activiteiten opgenomen. Het plan van aanpak heeft als doel om de tendens, een stijgende lijn van het alcohol- en drugsgebruik, te doorbreken.

Als start van de campagne heeft de gemeente Westervoort op 1 oktober een startbijeenkomst gehouden. Aanleiding voor deze avond was het bekend maken van het plan van aanpak. Vertegenwoordigers van sportverenigingen, scholen, horeca, jeugd- en jongerenwerk, kantinebeheerders, slijterijen, sporthallen waren uitgenodigd om kennis te maken met het project. Projectleider Ineke Knuiman heeft een presentatie gegeven en ook Wilma te Raa van Stichting Mikado heeft een toelichting gegeven. Ook is er gesproken over de ervaringen die de aanwezigen met het onderwerp hebben en is er aandacht besteed aan de eigen rol die zij hebben bij het terugdringen van het gebruik van alcohol en drugs onder de jeugd. Tijdens de gesprekken en discussies zijn goede ideeën naar boven gekomen, zoals het houden van een projectweek dat geheel in het teken van alcohol en drugs staat.

Niet te vroeg, niet te vaak, niet te veel bij alcoholgebruik en dont do drugs bij drugsgebruik zijn de kernboodschappen die worden uitgedragen in dit project.

Het project is in juni gestart en inmiddels in volle gang. Het plan van aanpak resulteert in verschillende acties die in de toekomst worden uitgevoerd.

Dorpsplein 1 6931 CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl