KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

7-10-2008

EK J24 op het Balatonmeer in het teken van licht weer

Van 19 tot en met 26 september vond in Hongarije het EK J24 plaats op het Balatonmeer. Nederland werd vertegenwoordigd door team J/Spot. Het team heeft overall een 12e plaats behaald in een kampioenschap dat gedomineerd werd door lastige condities.

De vijf zeilers van de NED 62 waren: Ivo Kok; stuurman, Remco van den Berg; trim, Gerrit Gortzak; voordek, Annelies Osinga; mast, Kim Platteeuw; tactiek. In de voorbereiding op het EK won het team begin september het Nederlands kampioenschap.

Ook in dit evenement heeft het team bewezen met de top mee te kunnen draaien. Tijdens het grootste deel van de negen verzeilde wedstrijden was team J/Spot in de top tien te vinden, met een derde plaats als hoogste score. Het team scoorde echter ook een zwarte vlag voor een vroege start. Daarnaast waren de snel veranderende omstandigheden moeilijk, met onvoorspelbare wind. Tussen de deels professionele teams werden kleine foutjes snel afgestraft. J/Spot viel daardoor in de einduitslag net buiten de top tien.

Onder invloed van een groot hogedrukgebied boven centraal Europa stond er weinig wind. Met uitzondering van de laatste dag begon iedere dag met uitstel en zijn er de eerste dag zelfs helemaal geen wedstrijden gezeild. Van de geplande twaalf races zijn er helaas maar negen verzeild.

Aan de start verschenen 35 boten uit zeven landen. Een sterke
internationale delegatie, waarbij de Duitse teams overheersten en beslag legden op de eerste en tweede plaats. De derde plaats was voor Italië. Doordat de J24 een eenheidsklasse is, is het close-racing. Daardoor ligt het puntentotaal in de uitslagen dicht bij elkaar en word deze niet beïnvloed door handicaps. Internationaal is de J24 de grootste kielboot-eenheidsklasse, met bijna 6000 boten verdeeld over de hele wereld.

Hongarije was voor de eerste keer gastland voor een EK J24. Deze primeur hebben de Hongaren benut door een organisatorisch sterk kampioenschap neer te zetten, waarin de gastvrijheid van de Hongaren de boventoon voerde en het evenement zeer geslaagd maakte.