Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Rusland en Nederland op een lijn bij export van plantaardige producten

Nieuwsbericht | 07-10-2008

Rusland stemt in met het Plantkeursysteem tot 1 juli volgend jaar. Daarna bekijkt Rusland of het systeem voldoet aan hun eisen. Onderdeel van de afspraak is dat Nederlandse exporteurs zich vrijwillig kunnen registreren als exporteur van plantaardige producten naar Rusland. De vrijwillige registratie wordt voor de exporteurs van voedselgewassen een onderdeel van een plan waarin ze aangeven hoe ze zich kunnen houden aan de Russische wet over de residuen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Afgelopen week is een Russische delegatie op bezoek geweest in Nederland om de export naar Rusland te bespreken.

De Russische overheid had moeite met de afgifte van exportcertificaten van de door Nederland aangewezen keuringsinstanties in het kader van 'Plantkeur'. De oorzaak is het door de Russische Federatie vermeende private karakter van deze keuringsdiensten. Tot nu toe accepteerde Rusland daarom alleen exportcertificaten die waren afgegeven door inspecteurs van de Plantenziektenkundige Dienst (PD). Nu is afgesproken dat het Plantkeursysteem in ieder geval tot 1 juli 2009 ook voor Rusland gaat gelden.

Rusland kent veel strengere eisen dan de EU voor restanten van bestrijdingsmiddelen (residuen) op groenten en fruit. Sinds kort handhaaft Rusland deze strengere regelgeving op strikte wijze. Dat maakt export van groenten en fruit soms erg lastig. Ook hier verlangde de Russische overheid overheidsbemoeienis bij de controle van export naar Rusland. Rusland neemt voorlopig genoegen met plannen waarin exporteurs laten zien wat ze zullen doen om zich te kunnen houden aan de Russische wet over de residuen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Daarnaast overlegt de Europese Commissie met Rusland over harmonisatie van residuwetgeving.
Tros tomaten in de kas

Verwante informatie


* Plantkeur

Zie ook


* Plantkeur (PD)