Ministerie van Defensie

07-10-2008 10:51

KIEZERSREGISTRATIE AFGHANISTAN VAN START

In Afghanistan is deze week een start gemaakt met de kiezersregistratie. Deze vormt de aanloop naar presidentsverkiezingen, die voor het najaar van 2009 gepland staan. Lokale autoriteiten en de Afghaanse Nationale Politie (ANP) zijn verantwoordelijk voor de organisatie en beveiliging van de registratie. Het Afghaanse leger staat paraat als reservemacht om de ANP indien nodig daarbij te ondersteunen.

Ook ISAF heeft positief gereageerd op het Afghaanse verzoek voor ondersteuning bij de kiezersregistratie. Indien noodzakelijk kan de Nederlandse Task Force Uruzgan in de zuidelijke provincies bijdragen aan de beveiliging van de registratie. Een ordelijke, veilige en succesvolle kiezersregistratie is een belangrijke stap in het versterken van de legitimiteit en het vergroten van het vertrouwen in het openbaar bestuur van Afghanistan.

Het gehele proces duurt naar verwachting vier maanden. Bij de vorige presidentsverkiezingen werden 13 miljoen kiezers geregistreerd. Toen behaalde de huidige president Karzai 55% van de stemmen. Op 7 december 2004 werd hij officieel geïnaugureerd.

De kiescommissie verwacht dat er in de nieuwe campagne nog eens acht miljoen mensen geregistreerd moeten worden. Kiezers die al een stemkaart hebben hoeven niet opnieuw te registreren. Naast de presidentsverkiezingen worden er in 2009 ook provinciale verkiezingen gehouden. In 2010 staan de parlementsverkiezingen gepland. Nederland levert een financiële bijdrage aan UNDP (United Nations Development Programme) ter financiering van de kiezersregistratie.