Gemeente Gouda


Goudse burgemeester vraagt Haagse politici om een kalmere toon in het Marokkanendebat (7-10-2008)

Burgemeester Wim Cornelis van Gouda heeft de fractieleiders en de fractiewoordvoerders in de Tweede Kamer vandaag per brief gevraagd "de toon in het Marokkanendebat tot wat normalere proporties terug te brengen".

Vandaag besteedt de Tweede Kamer - via mondelinge vragen aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken - opnieuw aandacht aan het optreden van een aantal Marokkaanse jongeren in Gouda, ditmaal in een supermarkt. Dankzij snel optreden van de burgemeester die bij het geschrokken personeel op bezoek is gegaan en met de politie harde afspraken over sneller ingrijpen heeft gemaakt, toonde het personeel van de supermarkt zich volledig gerustgesteld.

Cornelis hoopt dat al die Haagse belangstelling maar tot één ding zal leiden: dat de Kamerleden bij de relevante ministers het verlenen van voldoende middelen (mankracht en geld) voor Gouda zullen bepleiten. Gouda stuurt deze week een uitvoerig totaalplan aan de ministers toe. Kern daarvan is dat Gouda specifieke Marokkaanse probleemgezinnen van nu af aan wil dwingen mee te werken aan het leren van de taal, het bijbrengen van normen, voltooien van opleidingen en zoeken naar werk. Daarnaast wordt er vanaf het bus-incident een zero tolerance beleid gevoerd (Oppakken, aanpakken en doorpakken).


---