Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Verslag van de commissie Maatschappelijke Zaken

Dierenmishandeling in Vreewijk

In de deelraadscommissie Maatschappelijke Zaken zijn 25 september vragen gesteld over dierenmishandeling in Vreewijk. Aanleiding was een incident daags tevoren, waarbij volgens zeggen een groep jongeren trottoirtegels gooiden naar een gans. Eerder zou in Odilia een gans zijn doodgeknuppeld, vorig jaar is een mannetjesgans met jongen toegetakeld met een stok. In mei jongstleden werd een muskuseend gevonden die met een loden pijp was bewerkt; het dier moest uiteindelijk worden afgemaakt.

In Vreewijk lopen al jarenlang ganzen vrij rond; zij verplaatsen zich tussen de Langegeer en de Enk. Voor de dierenmishandeling zijn naar verluidt verschillende groepjes scholieren verantwoordelijk. Getuigen durven hen niet aan te geven uit angst dat zij en hun dieren zelf het slachtoffer worden. Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn zegde in de commissievergadering toe dat zij in contact zal treden met de politie en de scholen, zodat de kinderen en jongeren worden aangesproken op hun gedrag. Commissieleden suggereerden om ook de wijkagent in te schakelen.

Spelregels voor subsidieaanvragen door jongeren

De commissie Maatschappelijke Zaken heeft positief gereageerd op het subsidiekader voor het Fonds Jeugdparticipatie dat onlangs is opgesteld door het dagelijks bestuur. Het idee is aardig in lijn met wat ik bedoeld heb, verwees Faouzi Achbar (PvdA) naar het amendement stimuleren jeugdactiviteiten van november 2007.

Kinder- en jongerenraad

Dit jaar is 100.000 euro beschikbaar voor het bevorderen van jeugdparticipatie; ruim 30.000 euro daarvan is bestemd voor het opzetten van een kinder- en jongerenraad (initiatiefvoorstel van Leefbaar Rotterdam). De rest van het bedrag is voor de subsidiëring van activiteiten en het stimuleren en begeleiden van jongeren bij hun aanvraag en het realiseren van de activiteiten.

Begeleiding

Voor 2008 is Coloured Consultancy ingeschakeld om de jongeren te begeleiden en de kinder- en jongerenraad op te zetten. Jongeren die een aanvraag willen indienen, worden verwezen naar deze organisatie. Behalve Coloured Consultancy kunnen ook andere rechtspersonen voor de jongeren een aanvraag indienen voor het Fonds Jeugdparticipatie.

Cofinanciering

Commissieleden van met name de PvdA hadden moeite met de bepaling dat bij aanvragen voor subsidies boven 1500 euro jongeren zelf cofinanciering moeten zoeken. Dit zou een te hoge drempel zijn voor jongeren. Portefeuillehouder Dagmar Oudshoorn wees erop dat de jongeren daarbij begeleiding krijgen, maar beloofde nog naar het bedrag te kijken. Misschien ligt de grens een beetje te laag.

Evaluatie

Celina do Patrocinio (PvdA) vroeg om een tekstwijziging in de bepaling dat er sprake moet zijn van een nieuwe, niet reeds bestaande activiteit. Hiermee wil zij voorkomen dat een bepaalde activiteit in de ene wijk wel, en later in een andere wijk niet wordt gesubsidieerd. Coloured Consultancy is inmiddels gestart met het vormen van de kinder- en jongerenraad. Over drie maanden wordt het Fonds Jeugdparticipatie geëvalueerd en opnieuw besproken in de deelraadscommissie.

Stapje verder op weg naar nota accommodatiegebruik

Er moet vaart gemaakt worden met het accommodatiebeleid, vinden de oppositiepartijen. Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam), vroeg 25 september in de commissie Maatschappelijke Zaken steun voor zijn idee om behalve t Klooster en t Kopblok ook andere wijkgebouwen in beheer te geven bij de dienst Sport en Recreatie. Hiermee kan volgens hem nog dit jaar bereikt worden dat de ruimten ook in het weekend verhuurd kunnen worden.

Sceptisch

George Verhaegen (SP) en Tuncay Cifçi (CDA) waren sceptisch over het streven van het dagelijks bestuur om de Kadernota Accommodatiegebruik in het eerste kwartaal van 2009 gereed te hebben. Er is al lang bekend wat de bewoners willen, aldus laatstgenoemde. Dit speelde vier jaar geleden al. Verhaegen zei meer te voelen voor ad hoc-beslissingen, zoals het idee van Van Rijn.

Werkgroep

Begin februari 2007 dienden de SP en GroenLinks een motie in over het gebruik van accommodaties in de deelgemeente Feijenoord. Daarna is een werkgroep met deelraadsleden tweemaal bijeen geweest om zich te buigen over de koers van een deelgemeentelijke accommodatiebeleid. Geconstateerd is dat er een grote vraag is naar accommodaties bij een veelheid aan doelgroepen voor uiteenlopende activiteiten.

Inventarisatie

Daar staat tegenover dat er in Feijenoord een gevarieerd aanbod aan accommodaties is. Dat is echter versnipperd en niet op alle gewenste tijden beschikbaar. Het idee is nu om in oktober nog een keer met de werkgroep bijeen te komen en aan de hand van een inventarisatie van alle accommodaties in de deelgemeente verder te praten over de beleidskaders. In het najaar kan ook een schouw plaatsvinden.