Gemeente Lelystad

Talentmanagers op zoek naar talenten van jongeren

Om te voorkomen dat jongeren uitvallen uit school en werk en om jongeren te bereiken die doelloos thuis zitten, introduceert de gemeente Lelystad een nieuwe methodiek: het Zwevend Jongerenloket.

Het loket wordt bemand door twee Talentmanagers die actief op zoek gaan naar de talenten van de jongeren tussen 16 en 27 jaar die dreigen uit te vallen.

Positief stimuleren

In nauwe samenwerking met verschillende (hulp)organisaties in Lelystad (ondermeer ROC Flevoland en het Centrum voor Werk en Inkomen) zorgen de Talentmanagers ervoor dat de jongeren hun talenten ontwikkelen. Door belemmeringen te helpen opruimen, jongeren te begeleiden naar de juiste hulp en bovenal door er te zijn wanneer het er toe doet en de jongeren positief te stimuleren.

De Talentmanager voert de regie op het door de jongere te volgen traject en laat hem of haar niet los voordat het traject goed verloopt. Lelystad heeft één belangrijke ambitie op dit gebied: in 2012 zijn er in Lelystad geen jongeren meer die doelloos over straat zwerven, zonder toekomstdoel.

Juiste richting

Het probleem van deze jongeren is namelijk vaak dat ze meer dan één probleem hebben. En dat ze door de veelheid aan problemen niet alleen zelf door de bomen het bos niet meer zien, maar dat dit ook geldt voor ouders, school en hulpverleners. De stap naar vast werk blijkt voor deze jongeren vaak te groot. De Talentmanagers begeleiden de jongeren door hen een tijd aan de hand te nemen, zodat ze hun school kunnen afmaken, weer terug naar school gaan of een baan kunnen behouden.

Lelystadse uitdagingen

In de aanloop naar de aanstelling van de Talentmanagers is specifiek gekeken naar de problemen waar de jongeren in Lelystad tegenaan lopen. Tijdens een Summercamp, georganiseerd door ROC Flevoland, zijn Talentmanagers mee geweest om te spreken met de jongeren.

De talentmanagers

De nieuwe Talentmanagers die vanaf 1 oktober 08 aan de slag zijn, zijn Dick Rooseboom de Vries en Marc Brouwer. We spraken daar met jongeren die zowel letterlijk als figuurlijk even uit hun problemen waren. Hierdoor was er ruimte om met hen over hun toekomst te praten. Om te kijken naar wie ze zijn en naar wie ze zouden kunnen worden. Maar ook om te spreken over de belemmeringen die ze tegenkomen, zoals verkeerde diplomas, geweld thuis of geen (t)huis. We gingen erheen om problemen te ontdekken. We vonden talenten. Daarom is de naam Talentmanager ook zo passend, aldus de nieuwe Talentmanagers Marc en Dick.

Contact


* Contactgegevens Marc Brouwer: m.brouwer@lelystad.nl Telefoon: 0320 279389

* Contactgegevens Dick Rooseboom: d.rooseboom.de.vries@lelystad.nl Telefoon: 0320 - 279389.

---