Groot Handelsgebouw Rotterdam verkozen tot beste vastgoedproject

07/10/2008 11:27

NVM Service B.V.

PERSBERICHT

Aan : de financieel-economische redacties en vakpers

Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen

Betreft : Groot Handelsgebouw Rotterdam verkozen tot beste vastgoedproject

Datum : Nieuwegein, 7 oktober 2008

Groot Handelsgebouw Rotterdam verkozen tot beste vastgoedproject

Nieuwegein 7 oktober 2008 - Het Groot Handelsgebouw in Rotterdam is verkozen tot beste Bedrijfs Onroerend Goed (BOG)-project van Nederland. Dit gebeurde maandag 29 september op het jaarlijkse Nationaal Vastgoed Debat, georganiseerd door de afdeling BOG van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Van drie genomineerde projecten kreeg het Groot Handelsgebouw verreweg de meeste stemmen van de ruim 700 aanwezigen in de zaal. Op de tweede plaats eindigde het Stadshart Almere. De IJsseltoren te Zwolle werd derde.

De drie winnaars van de prijsvraag kregen de zogenoemde BOG-meetlat uitgereikt, een bronzen beeldje met daarop 10 criteria waaraan een goed commercieel vastgoedproject moet voldoen. De criteria zijn locatie, bereikbaarheid, uitvoering, rentabiliteit, functionaliteit, gebruikersvriendelijkheid, economische levensduur, innovativiteit, duurzaamheid en prijs/kwaliteitsverhouding.

Voorwaarden voor deelname aan de prijsvraag waren dat het een BOG-project moet betreffen dat zoveel mogelijk voldoet aan bovenstaande criteria. In aanmerking kwamen zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten, niet ouder dan 5 jaar, met een vloeroppervlak van minimaal 5.000 m2. Vooraf hadden de regioafdelingen van de NVM 15 kandidaat-projecten geselecteerd. Na een voorverkiezing op internet kwamen de drie genomineerde projecten naar voren als beste kanshebbers.

Het Groot Handelsgebouw kreeg uiteindelijk 75% van de stemmen tijdens het Nationaal Vastgoed Debat. Het pand is met haar 100.000 m2 kantoorruimte een toonaangevend gebouw in het centrumgebied van Rotterdam met haar karakteristieke, monumentale en zakelijke uitstraling. Na de grootschalige renovatie gedurende de jaren 2002 tot 2005 is het gebouw veranderd van een logistiek gebouw tot een modern kantorengebouw met alle hedendaagse faciliteiten. Met name de locatie, de gebruikersvriendelijkheid en het duurzame karakter van het project scoorden hoge ogen tijdens de prijsvraag.

Met de verkiezing van het beste BOG-project wil de NVM, vakgroep BOG, aandacht vragen voor de spanning tussen vraag en aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt. Uit het door de vereniging uitgevoerde Kantorenmarktonderzoek 2008 blijkt onder meer dat kantoorgebruikers de ligging en bereikbaarheid met de auto en het openbaar vervoer verreweg het belangrijkst vinden. Veel kantoren en bedrijventerreinen voldoen op dit moment onvoldoende aan de wensen van de eindverbruikers.

Minister Jacqueline Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) nam tijdens het Nationaal Vastgoed Debat het eerste exemplaar van het Kantorenmarktonderzoek in ontvangst. Zij nodigde de NVM uit om intensief mee te denken en werken aan de ontwikkeling van een zo goed mogelijk op eindverbruikers afgestemde kantorenmarkt.





http://www.nvm.nl