simulatiemodel mebot inzetten Beroepsonderwijs wil simulatiemodel MEBOT inzetten Agenda 3 okt 2008

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Het beroepsonderwijs ziet veel toepassingsmogelijkheden voor de simulatiemodel MEBOT die door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving is ontwikkeld en gaat er dit schooljaar nog mee aan de slag. Op 2 oktober hebben docenten teelt van verschillende AOC's (Leeuwarden, Emmeloord, Hoorn, Dronten, Ede en Goes) een introductieworkshop over MEBOT gevolgd.

MEBOT is een simulatiemodel voor de open teelten (akkerbouw, vollegrondsgroente en bloembollen). Het is ontwikkeld om zowel de gevolgen van gebruiknormen op de bedrijfsvoering, als de gevolgen voor milieuparameters te laten zien. Zo kunnen agrarische ondernemers maatregelpakketten doorrekenen en toetsen aan de verschillende milieunormen. Dit geld ook voor maatregelen op gebied van gewasbescherming.

Het simulatiemodel MEBOT richt zich op een geïntegreerde inzet vanuit verschillende gezichtsvelden, zoals schaalniveau (regio, bedrijf, perceel) en disciplines (mineralen, bedrijfseconomie, gewasgezondheid) en kan het toekomstige bedrijfsmanagement direct of indirect ondersteunen, mogelijkheden verkennen en tegelijkertijd gebruikt worden bij evaluatiestudies.

De docenten van verschillende AOC's gaven aan simulatiemodel MEBOT in te willen zetten in het 3e en 4e leerjaar. In het 3e leerjaar kan het gebruiksnormenstelsel uitgelegd kunnen worden met behulp van MEBOT en in het 4e leerjaar kunnen leerlingen met MEBOT een bedrijfsplan maken voor hun stagebedrijf.
Drie van de aanwezige scholen gaven aan zo snel mogelijk met MEBOT aan de slag te willen gaan. Ook gaven zij aan onderling ervaringen en lesmateriaal te willen uitwisselen.

* Lees meer over het Simulatiemodel MEBOT
* Contactpersoon: Remco Schreuder (visitekaartje / remco.schreuder@wur.nl)

Contact
Remco Schreuder
Onderzoeker PPO AGV
remco.schreuder@wur.nl