Buitenlandse Zaken België


Datum: 07/10/2008

Charles Michel stelt zijn rapport over de mensenrechten voor: « Ontwikkeling en respect voor mensenrechten zijn nauw verbonden »

De Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, zal op woensdag 8 oktober om 10.15u zijn rapport over de mensenrechten in de 18 partnerlanden van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking voorstellen in de Commissie Buitenlandse Zaken van de Kamer.

Het is de eerste keer sinds 2002 dat een dergelijk rapport wordt opgesteld. De Minister herneemt hiermee de jaarlijkse rapportering, zoals de wet het voorschrijft.

Uit het rapport blijkt dat de mensenrechtensituatie in de partnerlanden verbeterd is. Nochtans dienen op sommige domeinen nog inspanningen te gebeuren, voornamelijk op het vlak van de rechten van het kind (kindsoldaten, toegang tot onderwijs en kinderarbeid) en van de vrouwenrechten (seksueel geweld, straffeloosheid). Sinds de aanvang van zijn functie heeft Minister Michel deze thema¿s tot prioriteiten van zijn beleid gemaakt.

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking voert een actief beleid om de integratie van de mensenrechten in alle projecten en programma's te verzekeren.

Ontwikkeling en mensenrechten zijn intrinsiek met elkaar verbonden. De versterking van de staatsstructuren en de bevordering van een goed bestuur zijn cruciale elementen die via onze samenwerking in de partnerlanden begeleid kunnen worden.

Als donorland, moet België ook verzekeren dat de hulp gaat naar de hulpbehoevende bevolking, zonder discriminatie.

Het rapport is beschikbaar op de site van DGOS (http://www.dgos.be/nl/publicaties/index.html ).