Gemeente Vlaardingen


Raad bezoekt partnerstad Moravská Trebová

07 oktober 2008

Vlaardingse gemeenteraadsleden bezochten in oktober onze Tsjechische parnterstad Moravská Trebová. De vierdaagse reis stond in het teken van ontmoeting, culturele uitwisseling en kennisoverdracht. Ook bedrijfsbezoeken stonden op het programma.

De raadsleden waren vooral onder de indruk van het toegenomen toerisme in Moravská Trebová. De stad zet zichzelf op de kaart als Parel van de Renaissance. Het statige stadsplein, een prachtig museum en een illuster kasteel hebben grote aantrekkingskracht op toeristen. De Tsjechen zelf spreken over een toeristische big jump. De stijgende bezoekersaantallen van het kasteel illustreren dit: van 1.700 bezoekers in 2005 naar 16.000 in 2007. Het doel van de stad is om in 2015 jaarlijks 30.000 toeristen te ontvangen.

Het centrale plein in Moravská Trebová.

Subsidie voor toerisme
Vlaardingen heeft aan dit succes bijgedragen, aangezien Vlaardingse ambtenaren hun Tsjechische collegas hebben geholpen bij het vinden van Europese subsidies voor toeristische ontwikkeling en het opstellen van aansprekende subsidieaanvragen. Dat bleek van doorslaggevend belang, want ruim 85 procent van de uitgaven om het toerisme te stimuleren bestaat uit subsidiegeld. De raadsleden kregen een uitgebreide toelichting op de aanpak van promotie en marketing van de stad. Ze bekeken de nieuwe promotiefilm van de stad en kregen een rondleiding in twee nieuwe exposities op het kasteel: de middeleeuwse martelkamer en het alchemistenlaboratorium.

Publieksinformatiecentrum
De raadsdelegatie nam eveneens een kijkje bij het publieksinformatiecentrum dat in samenwerking met de gemeente Vlaardingen tot stand is gekomen. Het publieksinformatiecentrum is in juni 2003 geopend. Burgers kunnen er terecht voor meer dan twintig producten en diensten, vooral op het gebied van burgerzaken, bouwen en belastingen. In vijf jaar tijd hebben 80.000 mensen het publieksinformatiecentrum bezocht. De gemiddelde wachttijd is minder dan twee minuten, mede te danken aan een efficiënt georganiseerd proces met een front- en back-office.

Een medewerker van het publieksinformatiecentrum.

Tevreden burgers
Het publieksinformatiecentrum is in Tsjechië een voorbeeldproject voor andere gemeenten. Het heeft van het ministerie voor Binnenlandse Zaken een innovatieprijs ontvangen. Uit een recente enquête bleek ook de tevredenheid van de burgers. De burgers waarderen dat er één loket is voor verschillende diensten. De wacht- en ontvangstruimte is zeer klantvriendelijk en het centrum is vijf dagen per week geopend. Voor de komst van het publieksinformatiecentrum was er vaak verwarring bij wie en waar iemand moest zijn en dwaalden de burgers soms lang door het stadhuis.

Toekomst
In de komende jaren wil de stichting Vrienden van Moravská Trebová' de relaties tussen Vlaardingse en Tsjechische ondernemers verder versterken. Er zijn al veelbelovende contacten tussen bloemisten en bakkers die tot productinnovatie en vriendschap hebben geleid. Ook komt het accent nog meer op uitwisseling van scholieren en sporters te liggen. Zo zijn voor volgend voorjaar Vlaardingse korfballers en volleyballers uitgenodigd in Moravská Trebová. Ook heeft de recente raadsreis nog een nieuw voornemen opgeleverd toen raadsleden een dagverblijf voor gehandicapten bezochten. Daar is het idee geboren dat een aantal begeleiders naar Vlaardingen komt om te kijken hoe wij dit aanpakken.

Raadsleden krijgen een rondleiding door het stadhuis.

Vriendschapsband
De vriendschapsband tussen Vlaardingen en Moravská Trebová dateert uit begin jaren 90. Vanaf die tijd hebben Vlaardingers en Tsjechen elkaar regelmatig bezocht, van zangkoren en voelballers tot ondernemers en ambtenaren. Door het ondertekenen van een officieel protocol in 2003 door burgemeester Bruinsma en burgemeester Ostadal zijn de samenwerkingsbanden verder verstevigd. De Vlaardingse raadsleden hebben op 20 november een oriënterende raadsavond over het belang en de invulling van de vriendschapsband.