TenneT


Westerschelde kabel in gebruik genomen

Westerscheldekabel 07-10-2008 Op zaterdag 4 oktober is de nieuwe Westerschelde kabel in gebruik genomen. De 150kV kabel, waarvan de trajectlengte 7 kilometer lang is, loopt onder de Westerschelde tussen Terneuzen en Ellewoutsdijk en verbindt het hoogspanningsnet in Zeeuws-Vlaanderen met het hoogspanningsnet in Zuid-Beveland. Reden voor de nieuwe kabel is het verder verbeteren van de leveringszekerheid in Zeeland.

In opdracht van TenneT, de elektriciteitstransporteur van Nederland, legde externe Service Provider Delta Infra de afgelopen drie maanden de kabel in de Westerschelde aan. Dit was een uitdagende klus, omdat de kabel onder water gelegd moest worden, in één van de drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld.

Na een periode van bijna 2 jaar waarin ook alle voorbereidende werkzaamheden plaatsvonden zoals o.a. ontwerp, vergunningaanvraag, aanbestedingen en coördinatie is het project klaar en beschikt Zeeuws-Vlaanderen weer over twee gelijkwaardige kabelverbindingen die aangesloten zijn op het landelijke hoogspanningsnet. Om de leveringszekerheid te vergroten is het gebruikelijk om verbindingen dubbel uit te voeren.

Historie

In 1970, 1972 en 1999 werden al eerder soortgelijke kabels gelegd. Vooral de laatste 'kabeloperatie' zorgde voor problemen. De nieuwe kabel werd door het anker van een schip zwaar beschadigd, nog voordat die goed en wel was afgedekt. Door de herstelwerkzaamheden liep de ingebruikname van de acht kilometer lange bundel maanden vertraging op.