Gemeente Voorschoten

Begroting Voorschoten 2009

euro Veel plannen zijn gemaakt voor een nog mooier en beter Voorschoten, in 2009 staat het uitvoeren van die plannen centraal. Tevens wordt in het nieuwe jaar een aantal projecten in de steigers gezet waarbij nadrukkelijk de inbreng van burgers wordt gevraagd. Bovendien gaat Voorschoten intensiever samenwerken in de regio en gaat veel aandacht uit naar het klimaat. De kosten voor de Voorschotenaar stijgen met niet meer dan de landelijke inflatietrend van 2,75 procent. Dit staat in de gemeente begroting 2009 die maandag 6 oktober 2008 wordt gepresenteerd door burgemeester en wethouders.

Het college zet zich in 2009 onverminderd in voor het verder ontwikkelen van Voorschoten als een mooi, aantrekkelijk en groen dorp; een plezierige plek waar jong en oud zich thuis voelt. Zo gaat de nieuwbouw van scholen van start, wordt een nieuwe gymzaal gebouwd aan de Oude Adegeesterlaan, komen er woningen in het Van der Hoevenpark en wordt de nieuwe Albert Heijn winkel in het centrum gerealiseerd. Het verkeer wordt (nog) veiliger gemaakt voor met name `stappers en trappers', het openbaar onderwijs wordt verzelfstandigd en er komt een ontwerp voor een nieuw multifunctioneel gemeentehuis (Huis van Voorschoten). Steeds meer legt de gemeente nadruk op de ontwikkeling van beleid en projecten sámen met burgers (burgerparticipatie), zoals bijvoorbeeld bij het verder verbeteren van wijken in 2009. Tevens staan intensievere samenwerking in de regio en aandacht voor het klimaat hoog op de agenda van het college.

Financiën

De begroting is voorzien van een passende financiële dekking. De lasten voor de Voorschotenaar blijven beperkt. De OZB stijgt niet meer dan trendmatig met het inflatiepercentage van 2,75 procent en de afvalstoffen- en rioolheffingen stijgen niet. De begroting biedt een doorkijk tot en met 2012. Door een pakket van maatregelen is er financiële ruimte voor nieuw beleid, terwijl de begroting toch voor alle jaren positieve cijfers laat zien.

Begrotingsraad

In de komende weken staat de begroting 2009 centraal in de gemeenteraad. De raad beslist uiteindelijk over de plannen van het college. Dat doet de raad op donderdag 6 november in de zogenoemde 'begrotingsraad'. Voorafgaand aan de vergadering van 6 november is er een debat tussen raadsleden en burgers op donderdag 30 oktober over de tussenstand nu we halverwege deze raadsperiode zijn. Hiervoor ontvangt u binnenkort een persoonlijke uitnodiging.

Op 6 november begint de vergadering om 17.00 uur met de algemene beschouwingen. Alle raadsfracties presenteren dan hun visie op de begroting. Vervolgens is er om 19.00 uur ruimte voor een rondetafelgesprek waarin u uw mening kunt geven. Daarna voeren de fracties inhoudelijk discussie over de plannen voor 2009. Om mee te praten in een van de rondetafelgeseprekken, meldt u zich aan via mail griffie@voorschoten.nl of telefoon (071) 5600 625. Omdat de raadszaal wordt gerenoveerd, vergadert de gemeenteraad tijdelijk in de brandweerkazerne, Burgemeester Van der Haarplein 1.

U kunt de programmabegroting 2009-2012 hier downloaden en bekijken.
* 6 oktober 2008