Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Alternatieven voor het doden van eendagskuikens

Persbericht | 07-10-2008

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft laten onderzoeken of er een realistisch en maatschappelijk verantwoord alternatief ontwikkeld kan worden voor het doden van eendagskuikens. In Nederland worden ieder jaar dertig miljoen hennen geboren die bestemd zijn voor de productie van eieren. Omdat er evenveel hanen als hennen geboren worden, worden er jaarlijks ook dertig miljoen haantjes als eendagskuiken gedood. Dat leidt tot discussies en maatschappelijke weerstand.

Onderzoek

Om te achterhalen hoe men in de samenleving denkt over (alternatieven voor) het doden van haantjes, zijn er intensieve gesprekken gehouden met kleine groepen mensen (focusgroepen). Daarnaast is er gebruik gemaakt van een publieksenquête via internet.

Om de deelnemers aan het onderzoek kennis te laten maken met de problematiek rond eendagskuikens is een filmpje gemaakt waarin wordt getoond wat er met eendagskuikens gebeurt en wat mogelijke alternatieven zijn.

De uitkomsten van de bijeenkomsten van de focusgroepen en van de publieksenquête zijn vervolgens doorgesproken met een expertgroep van ethici. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Animal Sciences Group (ASG), het Rathenau Instituut en het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Alternatieven

Uit het onderzoek bleek dat er drie min of meer maatschappelijk aanvaardbare alternatieven zijn voor het doden van eendagskuikens:
* Een monster nemen van verse eieren en de mannelijke eieren niet uitbroeden.

* De kip onder invloed van bepaalde omgevingsfactoren, zoals licht, minder mannelijke eieren laten leggen.

* Er met genetische modificatie voor zorgen dat mannelijke eieren zijn te herkennen dankzij een oplichtend eiwit.

Haalbaarheid

Uit het onderzoek kwam nog een mogelijke vierde optie naar voren. Dit is de 'combinatiekip'. Deze optie komt erop neer dat er in de pluimveesector gewerkt wordt met minder gespecialiseerde kippenrassen. De hennen zouden dan kunnen worden gebruikt voor de eierproductie en de haantjes voor de vleesproductie. Deze optie is economisch echter op grote schaal niet haalbaar omdat deze kip nooit het productieniveau kan halen van een gespecialiseerde kip. De zuivere legkip is gewoon niet geschikt als vleeskip en andersom.

Van de andere drie voorgestelde alternatieven is nog niet vastgesteld of zij technisch haalbaar en dierenwelzijnsvriendelijk zijn. Minister Verburg heeft de Animal Sciences Grodaarom gevraagd een vervolgonderzoek te doen.

Meer informatie


* Rapport alternatieven doden ééndagskuikens (Kamerbrief)