Ministerie van Defensie

07-10-2008 12:00

OM: GEEN STRAFBARE FEITEN PELOTON URUZGAN

Afgelopen week is in de media veel aandacht geweest voor een verkenningspeloton van de Task Force Uruzgan (TFU). Binnen dit peloton zijn in de voorbereiding van een operatie spanningen ontstaan, waardoor de operationele veiligheid mogelijk in het geding kwam.

De commandant van de Battle Group heeft hierover de Koninklijke Marechaussee (KMar) geïnformeerd. Naar aanleiding hiervan heeft het Openbaar Ministerie (OM) de KMar opdracht gegeven een oriënterend feitenonderzoek in te stellen. In het belang van dit onderzoek, maar zeker ook in het belang van betrokken personeel, is dit peloton tijdelijk niet ingezet voor operationele taken.

Inmiddels is dit onderzoek afgerond en beoordeeld door het Openbaar Ministerie. Defensie neemt kennis van het feit dat het Openbaar Ministerie oordeelt dat op geen enkele wijze sprake is van strafbare feiten. Wel is duidelijk geworden dat de spanningen zijn ontstaan als gevolg van communicatiestoornissen en misverstanden binnen de eenheid.

De betrokken eenheid zal haar operationele taken hervatten. De commandant TFU zal de feiten echter nog toetsen op mogelijk verwijtbaar handelen. Dit kan tot maatregelen leiden.

Uruzgan
Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden