Ingezonden persbericht


Onderstaand de reactie van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) namens de supermartken in Nederland:

De overheid kan bijdragen aan een vermindering van de files door de venstertijden af te schaffen. Venstertijden zijn vastgestelde tijden waarbinnen vrachtwagens de supermarkten mogen bevoorraden. Deze vallen vaak samen met de spitsuren waardoor de vrachtwagens in de files terecht komen. Bovendien verschillen de venstertijden ook nog per gemeente.

Als de winkels de hele dag door kunnen worden bevoorraad levert dat een forse afname van de files op, een kostenbesparing op van 140 miljoen euro, een besparing van 14 miljoen liter brandstof en 60.000 kilo fijnstof per jaar. Daarnaast wordt de CO² uitstoot vermindert met 36 miljoen kilo per jaar. Dat is net zo veel als 3500 huishoudens in een jaar uitstoten als gevolg van het verwarmen van het huis, autorijden en vliegen. Heel snel scoren dus met een hele eenvoudige maatregel.

De bevoorrading van supermarkten mag nu alleen tussen 07.00 en 09.00 uur en op het einde van de middag: de venstertijden. Als we de hele dag een winkel kunnen bevoorraden, hebben we alleen al minder vrachtwagens nodig. Bovendien zorgt de afschaffing van de venstertijden voor een toename van de luchtkwaliteit met 40 procent.

Resultaten uit de CBL-pilot met SenterNovem in een 12-tal gemeenten waarbij met stille en schone vrachtwagens buiten de venstertijden supermarkten zijn bevoorraad waren voor gemeenten, omwonenden en supermarktketens buitengewoon positief. Minister Cramer heeft begin september de toezegging gedaan zich hard te zullen maken voor detailhandelsbrede pilots in een aantal gemeenten. Van belang is een nationaal kader qua voertuigregelgeving en bevoorradingstijden. TNO heeft recent bekendgemaakt dat 30% van de transportkilometers ter belevering van (binnen)steden wordt veroorzaakt voor verschillende lokale regelgeving.

Met vragen kunt u contact opnemen met Miranda Boer, Hoofd PR en Voorlichting van het CBL, 06-51502772.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL


070-3376200

06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland. Lees meer over het CBL op www.cbl.nl

Supermarkten hebben Passie voor Food, u ook? Kijk op www.passievoorfood.nl