Nederlands Jeugdinstituut


Verbetering door Doorbraak

Handboek Doorbraak in de jeugdzorg

Het Nederlands Jeugdinstituut biedt met Handboek Doorbraak in de Jeugdzorg een praktische handleiding om verbeteringen in een organisatie te bereiken. De Doorbraakmethode is een bewezen succesvolle methode om verbeteringen bij non-profit organisaties door te voeren. Door goede voorbeelden ter inspiratie te gebruiken en met een experimenteermodel om verbeterideeën in de eigen praktijk uit te testen, worden goede resultaten verspreid en geborgd zodat ze opgenomen worden in de werkprocessen van de organisatie.

Doorbraak is een concrete en snelle manier om verbeteringen in te voeren, waar cliënten en medewerkers van een non-profit organisatie van kunnen profiteren. Dat gebeurt door alle medewerkers in de verbeterslag te betrekken. Het handboek geeft beknopt, overzichtelijk en geordend aan hoe je met succes een zogenoemd Doorbraak-project in de jeugdzorg kunt opzetten en uitvoeren. In dit handboek maken we gebruik van materiaal, resultaten en ervaringen uit de Doorbraak-projecten in de jeugdzorg die al zijn uitgevoerd of nog lopen. Er zijn al harde resultaten behaald met de Doorbraakmethode, zoals de afname in wacht- en doorlooptijden bij diverse Bureaus Jeugdzorg tot wel 85 procent.

Auteurs
Het Handboek Doorbraak in de jeugdzorg is geschreven door Heleen van Deur en Rita van Odenhoven. Zij zijn beide zelfstandig adviseur en opgeleid in de Doorbraakmethode door het Institute for Healthcare Improvement (IHI) in Boston, Verenigde Staten.

Doelgroep
Voor wie de Doorbraakmethode reeds kent, is dit handboek bedoeld om scherp te blijven op het zodanig blijven toepassen van de Doorbraakmethode dat maximaal rendement behaald wordt. Voor wie nog niet bekend is met de Doorbraakmethode, dient dit handboek ter inspiratie. Er zijn altijd mensen te vinden in een organisatie die weinig nodig hebben om met iets nieuws aan de slag te gaan. Zij ontdekken wat Doorbraak kan betekenen bij het doorvoeren van belangrijke verbeteringen.

Bij het starten van een eerste Doorbraakproject kunt u gebruik te maken van één van de Doorbraakadviseurs. Hiervoor kunt u contact opnemen met Mw. Herma Ooms van het Nederlands Jeugdinstituut (030 230 67 81).

Bestellen
Het handboek is als PDF-bestand te downloaden vanaf www.doorbraakindejeugdzorg.nl. Op deze site vindt u tevens meer informatie over Doorbraakprojecten.