Gemeente Dongeradeel



---

Begroting Dongeradeel: kansen benutten

Het college van de gemeente Dongeradeel wil de komende jaren meer geld uittrekken voor nieuw beleid, instandhouden van het huidige voorzieningenniveau en het wegwerken van achterstallig onderhoud. Het geld hiervoor moet onder andere komen uit bezuinigingen op de organisatie en een verhoging van de gemeentelijke belastingen. Dat staat in de begroting 2009-2012 die de raad in november behandelt.

De gemeente Dongeradeel wordt, net als andere Noordoost Friese gemeenten, de komende jaren geconfronteerd met vergrijzing en krimp van de bevolking. Ook heeft de gemeente te maken met een kwetsbare sociaal-economische structuur en een naar verhouding laag opleidingsniveau. Daartegenover heeft Dongeradeel in de nabije toekomst volop kansen, bijvoorbeeld het versterken van de positie van Dokkum als regiostad, de ontwikkeling van de landbouw, de groei van recreatie en toerisme en de komst van de Centrale As. Het college wil deze kansen benutten en tevens het huidige voorzieningenniveau instandhouden. Daarnaast is er de ambitie te investeren in nieuw beleid, zoals de aanleg van de westelijke rondweg om Dokkum, gebiedsontwikkeling de Nije Maaie, het bevaarbaar maken van de Suderie en de centralisatie van de sportvoorzieningen in Dokkum.

Investeren
Verder is het noodzakelijk om te investeren in achterstallig onderhoud van bruggen, wegen en gemeentelijke gebouwen en meer te baggeren. Deze achterstand is opgelopen doordat in het verleden ervoor is gekozen de lasten voor de burgers zo laag mogelijk te houden en geen geld voor extra onderhoud uit te trekken. Daarnaast zijn de kosten voor wegenonderhoud sterk gestegen, waardoor het budget ontoereikend is.

Belasting
Om de achterstand weg te kunnen werken en ruimte te maken voor nieuw beleid, is er meer geld nodig. Het college stelt daarom voor de onroerend zaak belasting (ozb) voor eigenaren van woningen te verhogen naar het Fries gemiddelde. De belasting blijft dan nog onder het gemiddelde tarief voor de NOFA-gemeenten. De eigenaar van een woning met een gemiddelde waarde van 174.000 euro zal als de raad ermee instemt 30 euro ozb meer per jaar moeten betalen. Daarnaast gaan de parkeergelden omhoog, wordt er de komende jaren 10% bezuinigd op het gemeentelijk personeel en zijn er inkomsten uit een eventuele verkoop van aandelen van Kabel Noord. De begroting 2009-2012 wordt op 6 november door de raad behandeld.

Ga naar begroting 2009