Minister Eurlings reikt PNL-persprijs uit aan Ramses Reijerman

07/10/2008 12:53

Platform Nederlandse Luchtvaart

Ramses Reijerman is de winnaar van de PNL-persprijs die het Platform Nederlandse Luchtvaart (PNL) jaarlijks uitlooft. De heer Reijerman ontving de prijs (een zilveren vouwvliegtuig met ingegraveerd artikel) gisteravond uit handen van minister Eurlings tijdens het Schipholdiner. Reijerman, journalist bij AD NieuwsMedia, ontving de prijs voor een serie luchtvaart infographics, waarmee complexe luchtvaartonderwerpen in een oogopslag en bij nadere bestudering voor de lezer duidelijk gemaakt worden.

Infographics zijn informatieve illustraties die bedoeld zijn voor het overdragen van informatie, data en kennis. Dit soort illustraties zijn zeer geschikt voor luchtvaartonderwerpen. Het grote publiek (buiten de luchtvaartsector) is vaak alleen bekend met de zichtbare activiteiten, zoals het inchecken, de douane en de security. Maar het hoe en waarom en de achterliggende processen zijn minder bekend. Dit begrijpelijk uitleggen mèt kennis van zaken in de vorm van een infographic is knap. Reijerman is daar zeer goed in geslaagd. De luchtvaartserie van Reijerman is onderscheidend en past goed in het uitgangspunt van de persprijs om informatie op een heldere, complete en begrijpelijke manier beschikbaar te maken voor een breed publiek. Reden genoeg voor de jury om Reijerman als winnaar te kiezen van de PNL-persprijs 2008.

Het doel van de PNL-persprijs is "het stimuleren, herkennen én erkennen van journalistieke excellentie, in het bijzonder over onderwerpen betreffende de luchtvaart respectievelijk het stimuleren van de luchtvaartjournalistiek in Nederland". De media spelen een zeer belangrijke rol in de beeldvorming over de luchtvaart in Nederland. Zij hebben daardoor directe invloed op het politiek-maatschappelijk draagvlak voor luchtvaart en op het uiteindelijke luchtvaartbeleid. Objectieve, complete en vooral begrijpelijke informatie is daarom onmisbaar. Niet alleen als het gaat om de luchtvaartdiscussie op politiek niveau, maar zeker ook als het gaat om de publieke beeldvorming.

De juryvoorzitter van de PNL-persprijs is Joop Daalmeijer, algemeen directeur bij de NPS, hoofdredacteur bij de Wereldomroep en voorzitter van de Vereniging van Journalisten. De rest van de jury wordt gevormd door Hankie van Baasbank (algemeen directeur Kamer van Koophandel Amsterdam), Roland Wondolleck (algemeen directeur Rotterdam Airport Holding BV) en Jan Cocheret (vice-voorzitter PNL).

Ramses Reijerman is chef infographic-redactie van AD Nieuwsmedia. Sinds 1996 is Reijerman werkzaam als allround infographic redacteur. Tegenwoordig geeft hij bij AD leiding aan de grootste infographic-redactie in Nederland.

Vorige winnaars van de PNL-persprijs waren in 2004 Arnold Burlage, journalist bij de Telegraaf, in 2005 Alexander Bakker, journalist bij AD/Rotterdams Dagblad, in 2006 jaar Arjen Schreuder, journalist bij NRC Handelsblad en vorig jaar Richard Mooyman, journalist bij het Haarlems Dagblad.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.pnl.nl