Raad voor de Rechtspraak


Raad brengt advies uit aan de Minister van Justitie over het Voorontwerp Insolventiewet

Den Haag, 17 oktober 2008

Op 29 september 2008 heeft de Raad aan de Minister van Justitie advies uitgebracht over het Voorontwerp Insolventiewet. Dit voorontwerp is opgesteld door de Commissie insolventierecht en behelst een nieuwe regeling voor het gehele insolventierecht. De Commissie insolventierecht is in 2003 ingesteld als tijdelijk adviescollege van de Minister van Justitie ter advisering over het insolventierecht.

In zijn advies over het Voorontwerp Insolventiewet spreekt de Raad voor de rechtspraak enerzijds zijn waardering uit voor het werk van de Commissie, maar maakt anderzijds vanuit het oogpunt van de positie en de praktijk van de Rechtspraak bezwaar ten aanzien van het nut en de noodzaak van de voorgestelde wetswijziging. De Raad maakt onder andere bezwaar tegen de voorgestelde regeling van het toezicht in insolventies, met name tegen het meer op afstand plaatsen van de rechter-commissaris. Daarnaast maakt de Raad bezwaar tegen het wijzigen van de Wsnp, in het bijzonder het laten vervallen van het 'goede trouw'-criterium bij schuldsaneringen.

Een van de wettelijke taken van de Raad voor de rechtspraak betreft de advisering over nieuwe wets- en beleidsvoorstellen die gevolgen hebben voor de rechtspraak. Bij het opstellen van zijn adviezen beoordeelt de Raad de voorgenomen wet- en regelgeving in het bijzonder op de gevolgen voor de organisatie en de werklast van de gerechten en op de (praktische) toepasbaarheid en uitvoerbaarheid.

Advies van de Raad

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 7 oktober 2008 Naar boven