"Rokers moeten boete krijgen voor overtreding rookverbod horeca"

07/10/2008 13:17

Clean Air Nederland

Rotterdam, 7 oktober 2008 - Clean Air Nederland eist dat de Minister van VWS vanmiddag in het spoeddebat in de Tweede Kamer besluit tot het invoeren van boetes voor iedereen die het rookverbod in de horeca overtreedt, met onmiddellijke ingang.

"Het gaat niet goed met de handhaving van het rookverbod in met name kroegen en zalen", aldus Willem van den Oetelaar, voorzitter. "We moeten de horecaondernemer helpen om het rookverbod te handhaven, door ook de rokers een boete te geven. De meerderheid van de kroegeigenaren wil graag meewerken, maar het wordt door de huidige regelgeving en het gedrag van de collega-ondernemers niet gemakkelijk gemaakt".

Op dit moment kan alleen de horecaondernemer een boete krijgen als het rookverbod niet nageleefd wordt. De overtreder zelf, de roker, moet eveneens een boete krijgen voor overtreding van het rookverbod, vindt Clean Air Nederland.

Boetepot

Op dit moment wordt het rookverbod massaal overtreden, onder meer doordat ondernemers besluiten een boetepot op te richten. In veel gevallen is er nu al sprake van zo'n boetepot, en de Minister moet vandaag met stevige maatregelen komen om deze ernstige overtreding van de wet tegen te gaan.

Invoering van een boete voor de roker is een goede maatregel om het effect van een boetepot tegen te gaan. Omdat de roker zijn/haar boete wél zelf zal moeten betalen.

Agressie

Invoering van een boete voor de roker zal ook voorkomen dat rokers zich agressief gedragen tegenover een inspecteur van de VWA. Dan wordt duidelijk dat de roker de overtreder is, en dat hij/zij direct gestraft kan worden.

Op dit moment is het vaak uit solidariteit met een horecaeigenaar die roken toestaat, dat klanten hun agressie op de inspecteur van de VWA richten.

Gezondheid

"Het rookverbod is ingevoerd om ook de 500.000 werknemers in de horeca een gezonde en dus rookvrije werkplek te kunnen garanderen. Het gaat hier om gezondheid van werknemers, en bezoekers. Daarom zijn stevige maatregelen noodzakelijk" aldus Willem van den Oetelaar.