Gemeente Kapelle

Kapelle reikt eerste AED uit tijdens Contacta

In 2008 is de gemeente Kapelle een AED (Automatische Externe Defibrillator) project gestart. Inmiddels zijn 10 AEDs aangekocht en burgemeester Kramer reikt het eerste exemplaar woensdag 8 oktober a.s. uit aan mevrouw Francke uit Biezelinge. Mevrouw Francke is betrokken bij de opleidingen reanimatie en AED-bediener.

Het uitreiken van dit eerste exemplaar is het startsein om op verschillende plaatsen in de gemeente Kapelle AED's op te hangen. Vrijwilligers zijn opgeleid om te kunnen omgaan met de AED om zo de bestaande huisartsen- en ambulancezorg aan te vullen in situaties waarin zich bij personen een hartstilstand voordoet.

Een AED is een klein handzaam kastje waarmee, door middel van een stroomstoot, een stilstaand hart weer op gang gebracht kan worden. Het project richt zich op gevallen waarbij een plotselinge hartstilstand wordt geconstateerd in het zogenaamde publiek domein: op straat, in openbare gebouwen, tijdens evenementen, et cetera. Ook op het gemeentehuis is een AED beschikbaar. De medewerkers van de gemeente Kapelle, die zich vrijwillig hebben aangemeld voor de opleiding AED-bediener, hebben inmiddels hun certificaat uitgereikt gekregen.

AED-project gemeente Kapelle

Voor de totale gemeente zijn 26 AED's beschikbaar, waarvan 18 voor de kern en Kapelle en Biezelinge, 5 voor de kern Wemeldinge, 2 voor de kern Schore en 1 voor het buurtschap Eversijk.