Senternovem


Nieuws

07-10-2008 | Windmolenwieken krijgen tweede leven in speeltuin in Vogelaarwijk

In het hartje van het Rotterdamse Oude Noorden opent het Kinderparadijs Meidoorn op 10 oktober zijn nieuwe speeltuin, die voor het grootste deel bestaat uit hergebruik van afgedankte materialen. De speeltuin is een uniek ontwerp van 2012 Architecten en uitgevoerd door het aannemersbedrijf Gebr. Kraaijeveld (GKB) uit Barendrecht.

Roetsjen, uitkijken en chillen
Het hart van de nieuwe speeltuin is de Wikado, een speciaal ontworpen speeltoestel dat bestaat uit vijf windmolenwieken afkomstig van windenergie-turbines. Per jaar worden in Nederland 200 van dit soort wieken weggegooid. Deze enorme holle kunststof buizen zijn gebruikt als torens en tunnels waarin je je kunt verstoppen, klimmen en elkaar eindeloos achterna zitten. De 'glijbaantoren' heeft twee glijbanen om vanaf te roetsjen, de watertoren veroorzaakt een waterval. Verder staan er nog een 'torenflat' en een uitkijktoren met een F16 cockpit als top. De wikado verdeelt de tuin in een aantal gebieden waar je kunt schommelen, voetballen in de panna-kooi, met zand en water kliederen of een beetje 'chillen' in de vlindertuin. Stichting Kinderparadijs Meidoorn ligt midden in de Vogelaarwijk het Oude Noorden. De basisschoolkinderen uit de buurt kunnen hier elke middag na school terecht voor leuke en spannende activiteiten. Zoals Kokkies (de kookclub), Mengelmoezen (knutselen) en de Doedigitaal-club. Daarnaast verzorgt Kinderparadijs Meidoorn op scholen in Rotterdam Noord brede-school-activiteiten. Daarbij draait het om creativiteit en taalontwikkeling.

Stedelijke vernieuwing in achterstandswijken
De nieuwe speeltuin van het Kinderparadijs is mede tot stand gekomen door een belangrijke subsidiebijdrage van de Europese Commissie uit URBAN II. Insteek van deze subsidie is het steunen van innovatieve projecten op het gebied van stedelijke vernieuwing in achterstandswijken.
Andere belangrijke financiële bijdragen aan de speeltuin kwamen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Woningbedrijf Rotterdam, Deelgemeente Rotterdam Noord, Nike en diverse particuliere fondsen, zoals Stichting Bevordering van Volkskracht, het Centrum voor Beeldende Kunsten en het Job Dura-fonds.
De openingsceremonie vindt plaats op op vrijdag 10 oktober, om 16.30, Kinderparadijs Meidoorn, Meidoornstraat 47, 3036 WC Rotterdam. Eerder voerde 2012 Architecten de voorstudie '(No) flat future', uit in opdracht van SenterNovem naar het hergebruik van naoorlogse flats en restproducten als autoruiten, kunststof kozijnen en vloeistoftanks.