Gemeente Ede

nummer 193 / Ede, 7 oktober 2008

Evaluatie wet inburgering in Ede
Veel aandacht voor inburgeren in Ede

In de gemeente Ede zijn ongeveer 1200 mensen inburgeringsplichtig. Dat betekent dat zij afkomstig zijn uit een uit land buiten de Europese unie. Van deze groep heeft de gemeente Ede inmiddels 400 mensen gesproken. Zon 185 mensen zijn het inburgeringstraject gestart. Gezien de ingewikkeldheid van de wet inburgering, is dit een goed resultaat.

Behalve inburgeringsplichtigen zijn er ook inburgeringsbehoeftigen. Dat zijn mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen om aan de Nederlandse samenleving deel te kunnen nemen, maar die niet verplicht zijn om in te burgeren, bijvoorbeeld omdat ze een Nederlands paspoort hebben. Het is niet bekend hoeveel er daarvan in Ede wonen. De inburgeringscursussen in Ede worden verzorgd door ROC Rijn IJssel en Capabel taal. Met beide opleidingsinstituten onderhoudt de gemeente Ede een constructieve relatie. De gemeente Ede doet veel om het inburgeren tot een succes te maken. Bijvoorbeeld door de inzet van taalcoaches om de taal te oefenen en het beter ondersteunen bij kinderopvang. Ook vormt inburgering vaak een integraal onderdeel van het traject om mensen met een uitkering weer aan het werk te helpen.

De inburgering en integratie van nieuwe Nederlanders blijft één van de belangrijkste vraagstukken voor de samenleving. De Nederlandse overheid beschouwt inburgering als een voorwaarde om te kunnen integreren. Wie in Nederland een toekomst op wil bouwen, moet voldoende kennis hebben van de taal en de samenleving. Toch zijn er in heel Nederland nog 500.000 Nederlanders van niet-westerse herkomst die de taal onvoldoende beheersen om actief deel te nemen. De nieuwe Wet inburgering (ingangsdatum 1 januari 2007) is bedoeld om een nieuwe impuls aan inburgering te geven. Al snel na invoering van de wet bleek echter dat de wet zo ingewikkeld is dat de inburgering stagneerde. Minister Vogelaar lanceerde daarop in het najaar van 2007 het Deltaplan inburgering. Dit Deltaplan biedt ook de gemeente Ede de mogelijkheid om de lokale inburgeringsagenda met nog meer voortvarendheid uit te voeren.

---