Senternovem


07-10-2008 | De stralende toekomst van fotonica

Voor lichttechnologie zijn er legio kansen en toepassingen denkbaar. Het belooft deze eeuw een van de belangrijkste drivers te worden van innovatie. In de Verenigde Staten wordt met hulp van Nederlandse partijen gewerkt aan nieuwe telecom-kabels, waardoor sneller en meer informatie verstuurd kan worden.

Bart Verbeek, voorzitter van het IOP Photonic Devices, meent dat fotonica (fotonen als informatiedrager) een van de belangrijkste technologieën en drivers van innovatie belooft te worden van de 21ste eeuw. "Zoals micro-elektronica dat was voor de 20ste eeuw." Het productievolume in Nederland bedroeg in 2005 4,4 miljard euro. Dat is 2 procent van de wereldmarkt (228 miljard). Daarmee volgt Nederland samen met Groot-Brittannië en Frankrijk op gepaste afstand van de Europese koploper Duitsland.

"Hoewel we er veel geld aan verdienen, is Nederland op wereldschaal een bescheiden speler. Maar dat kan veranderen", meent Verbeek. "Bedrijven als Philips, ASML en Océ doen internationaal goed mee en er gaat steeds meer geld naar R&D op het gebied van fotonica." De publiek-private samenwerking groeit en Nederland heeft een goede kennisbasis. Dat zijn sterke kwaliteiten, zegt hij. In totaal zijn er meer dan 375 bedrijven in Nederland - van multinational tot eenpitter en van toeleverancier tot eindgebruiker - die al bij de activiteiten van het IOP Photonic devices betrokken zijn geweest.

Door containers heen kijken

Verbeek noemt toepassingen op transportgebied kansrijk. "Denk aan radartoepassingen op korte afstand, waardoor de afstanden tussen auto's bepaald kunnen worden. En wat dacht je van de mogelijkheid om door containers heen te kijken om de inhoud vast te stellen. Handig in de Rotterdamse haven of op Schiphol. Het meten (door analyse van het kleurenspectrum) van de samenstelling van gassen, medicijninhoud, of luchtkwaliteit behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Zelfs in de landbouwsector zijn er toepassingen voor lichttechnologie. Verbeek noemt tomaten als voorbeeld. "Rijpe tomaten - rood en sappig - zijn kwetsbaar tijdens het vervoer. Om beurse plekken te voorkomen moet je ze eerder naar de winkels brengen en dus groen plukken. Maar wat is dan het beste moment? Dat luistert erg nauw. Je moet ze niet te groen plukken, maar ook niet te rijp. Door wit licht op de tomaat te zetten en te kijken welke kleuren er terug komen kun je de chemische samenstelling van de tomaat vaststellen en bepalen wat het beste plukmoment is."

Samenwerking met Verenigde Staten

Oplossingen in het ene gebied zijn vaak bruikbaar in een ander gebied, zegt Willem Hoving, oud-medewerker van Philips en mede-initiatiefnemer van het IOP Photonic Devices. Hij vindt het belangrijk dat verschillende spelers in diverse domeinen elkaar ontmoeten. Naar aanleiding van een Holland Paviljoen - met tulpen en klompen - op een fotonica-beurs in California in de Verenigde Staten heeft hij op 16 juni de Amerikanen naar Nederland gehaald en een workshop georganiseerd in Enschede.

Een van de deelnemende bedrijven was Intel, niet de minste. Hoving: "Het researchlab van Intel wil processoren steeds sneller maken, maar er is nu, door de grote hoeveelheid warmte die vrijkomt, een grens bereikt in kloksnelheid. De oplossing is het rekenwerk over meerdere processoren te verdelen en die onderling met elkaar te laten communiceren. Bij twee of vier processoren gaat dat nog relatief eenvoudig, maar bij 16, 32 of 48 ligt dat anders. Die kun je niet met elektrische koppelingen verbinden, dat is te langzaam en te complex. Je kunt ze beter met elkaar laten praten via verschillende kleurtjes licht, met fotonica dus."

Actieve optische kabel

Via Intel en de andere Amerikaanse deelnemers aan de workshop zijn we op de hoogte van de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. "Vooral op het gebied van telecom-toepassingen worden daar stappen gemaakt", vertelt Hoving. "Zo wordt er gewerkt aan een actieve optische kabel, de zogenoemde USB4-kabel." Met deze kabel zijn hoge snelheden te bereiken voor het versturen van data. In dezelfde tijd kan honderd keer zo veel informatie verstuurd worden. Deze kabels zijn ook voor digitale televisie interessant. Een andere belangrijke toepassing van fotonica is `Fiber to the home', waarbij traditionele elektrische schakelingen worden vervangen door optische chips.

Nederland heeft een gestructureerde aanpak en een praktische benadering, dat is onze kracht, zegt Hoving. Uiteraard gaat er in de Verenigde Staten meer geld om in de sector, maar deze is erg versnipperd. Wij hobbelen zeker niet achter de feiten aan, er is een gezonde concurrentie en ons werk wordt erg serieus genomen. Omdat de afstanden in Nederland klein zijn, zijn de netwerken heel goed ontwikkeld. We hebben ons aangesloten bij een werkgroep van internationale bedrijven die een roadmap opstelt voor het maken van nieuwe fotonische producten. "Er zijn al diverse bilateraaltjes ontstaan tussen Nederlandse en Amerikaanse bedrijven, vertelt hij enthousiast en trots. "Volgend jaar ga ik weer een workshop organiseren."