Commissariaat voor de Media

07 oktober 2008

Evaluatie toezicht en handhaving vaste boekenprijs door Commissariaat

Het Commissariaat voor de Media gaat samen met onderzoeksbureau Ecorys het toezicht op en de handhaving van de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp) evalueren. Acht stakeholders zullen in dit verband worden benaderd met een vragenlijst over het toezicht op en de handhaving van de Wvbp door het Commissariaat, de actieve en passieve voorlichting door het Commissariaat en het melden en raadplegen van prijzen via de website vaste boekenprijs.

Ecorys zal vervolgens middels gesprekken met de stakeholders nader ingaan op het beeld dat uit de antwoorden op de vragenlijsten naar voren komt. Deze gesprekken vinden onder meer plaats met het Nederlands Uitgeversverbond, de Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond en de Raad Nederlandse Detailhandel. De inbreng van de stakeholders vormt voor Ecorys de basis voor het evaluatierapport.

Daarnaast maakt het Commissariaat een beschrijving van de werkzaamheden en taakuitoefening over de periode 2005 tot en met 2008. Daarin zal ondermeer worden beschreven op welke wijze het Commissariaat het toezicht op en de handhaving van de Wvbp heeft vormgegeven. Tevens zal een overzicht worden gegeven van het aantal procedures en beroepzaken. Tot slot zal worden uiteengezet welke knelpunten en/of onduidelijkheden in de regelgeving het Commissariaat bij het toezicht en de handhaving is tegengekomen.

Het rapport van Ecorys en de beschrijving door het Commissariaat maken deel uit van de algemene evaluatie van de Wvbp die in 2009 aan de Eerste en Tweede Kamer wordt toegezonden.

Het overzicht van de stakeholders en de vragenlijst kunt u downloaden.