College van Beroep voor het bedrijfsleven

In dit geval moet het ziekenfonds de kosten van Pentosan tabletten vergoeden. Er is niet gemotiveerd waarom er in dit geval geen sprake is van een zelden voorkomende ziekte

Een ongeregistreerd geneesmiddel dat met toestemming van de hoofdinspecteur is ingevoerd komt slechts voor vergoeding op grond van de Zfw in aanmerking, indien het gaat om een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte.

De Raad heeft het voor de beoordeling van het onderhavige geschil noodzakelijk geacht dat door Nuts wordt onderbouwd op welke gronden de getalsmatige invulling van het in artikel 9, derde lid, aanhef en onder c, van het Vb opgenomen begrip âeen in Nederland zelden voorkomende ziekteâ - gelet ook op het doel van deze bepaling - op 1: 200 000 moet worden gesteld en op welke grond onder de thans vigerende Zorgverzekeringswet niet langer 1: 200.000 maar 1: 150.000 als criterium wordt gehanteerd. Voorts heeft de Raad - gelet op het feit dat IC voorkomt in de internationale database van zeldzame ziekten (www.orphanet.net) - Nuts verzocht gemotiveerd aan te geven welke de prevalentie in Nederland is van de bij appellante gediagnosticeerde vorm van IC. Deze vragen zijn onbeantwoord gebleven. Het besluit op bezwaar dient wegens strijd met artikel 7:12, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht te worden vernietigd, evenals de aangevallen uitspraak waarbij dat besluit in stand is gelaten. De Raad zal Nuts niet opdragen een nieuw besluit te nemen op het bezwaar van appellante nu Nuts - na daartoe uitdrukkelijk in de gelegenheid te zijn gesteld - er een en ander maal blijk van heeft gegeven niet in staat te zijn om een deugdelijke motivering te geven. Gelet hierop dient er thans van te worden uitgegaan dat er voor Nuts geen ruimte meer bestaat anders te besluiten dan door honorering van de aanvraag van appellante om vergoeding van Pentosan tabletten. De Raad zal dan ook het primaire besluit van 23 juli 2001 herroepen en bepalen dat Nuts aan appellante de kosten voor het gebruik van Pentosan vergoedt.

LJ Nummer:

BF4009

Bron: Centrale Raad van Beroep
Datum actualiteit: 7 oktober 2008