Partij van de Arbeid

Een stopcontact op zee

07-10-2008 01:17

De overheid moet zich sterker in zetten om het stopcontact op zee in praktijk te brengen, stelt Diederik Samsom. Hij dringt bij minister van der Hoeven aan op een actief optreden om de plaatsing van windmolens op de Noordzee te realiseren: De eerstvolgende windparken moeten er al van kunnen profiteren.'

Het energierapport dat deze week in de Tweede Kamer werd besproken beschrijft verschillende manieren voor een overgang naar een duurzame energievoorziening in 2050. Het kabinet heeft tot op heden alle opties opengehouden, van windmolens en zonnepanelen tot gascontracten met Iran en een tweede kerncentrale in Borsele. Samsom vindt dat het tijd is dat de minister in dit opzicht een duidelijke keuze maakt: We moeten aan de goede kant beginnen. Dat betekent in de eerste plaats veel meer gebruik maken van duurzame energie. Ik stel voor om duurzame energie voorrang te geven op niet-duurzame op het net.

Steun van de overheid is volgens Samsom vooral nodig om de plaatsing van windmolens op zee te stimuleren. Nieuwe exploitanten, zo stelt hij, hoeven zo niet langer op te zien tegen de hoge kosten die gepaard gaan met de bouw van de noodzakelijke infrastructuur om de windmolens met het vasteland te verbinden: De Afsluitdijk moet in de toekomstplannen worden gebruikt voor energieopwekking. De overheid moet snel een kabel en dijk aanleggen op zee, dan gaan investeerders daar vanzelf windmolens bouwen. Samsom vindt dat het hoog tijd is dat de minister er meer werk van gaat maken om het zogenaamde stopcontact op zee in praktijk te brengen. De overheid moet een handje helpen. Wij willen meer geld uit de aardgasbaten inzetten voor duurzame energie, zegt hij.

Samsom pleit ook voor meer overheidsteun voor de bouw van zonnecellen en windmolens. Zo wil hij dat het bedrijf Darwind, een belangrijke producent van windmolens, hulp krijgt om zich te vestigen in Den Helder. Het PvdA-Kamerlid uit ook zijn zorgen over het zonnecellenbedrijf Solland Solar. Sinds dat werd overgenomen door energiebedrijf Delta dreigen de investeringen in zonnecellen terug te lopen, concludeert hij. Samsom denkt dat er op het gebied van een duurzame energievoorziening nog veel vooruitgang geboekt kan worden. Als het kabinetsprogramma schoon en zuinig voor duurzame energie en energiebesparing wordt uitgevoerd, levert dat in 2020 64 miljard kWh op, concludeert hij.