Gemeente Leidschendam-Voorburg


Unieke landschapsschildering van Stompwijkse molen

De Stompwijkse watermolen - Paul Gabriël (1828-1903) 7 oktober 2008 - Dinsdag 30 september onthulde wethouder Marcel Houtzager bij de drie molens aan de Stompwijkseweg een paneel met een reproductie van een landschapsschilderijen van Paul Gabriël (1828-1903). Het schilderij toont de achterste van de drie molens.

Op vijf andere plaatsen in de regio Haaglanden staan ook grote panelen met landschapsschilderijen. Ze staan op de plaats waar de schilderijen vroeger (vermoedelijk) zijn geschilderd door schilders van de Haagse School. De schilderijen vertellen wat de oprukkende stad kan doen met het platteland. De hele maand oktober zijn de meer dan 100 jaar oude landschapsschilderijen te bewonderen.

Download de brochure over de panelen (PDF - 1,4 MB). De brochure is ook verkrijgbaar bij de VVV's in de regio.

De 'expositie' is een ludiek onderdeel van de tweejaarlijkse conferentie van het PLUREL-project van de EU, die dit jaar in de regio Haaglanden werd gehouden. Het PLUREL-project houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek naar sociale en bestuurlijke aspecten van de relatie tussen stad en platteland zoals het toenemende belang van rust en recreatie in de groene ruimte voor de bevolking van de steden. Wethouder Houtzager is regiobestuurder Groen, Recreatie en Toerisme van het Stadsgewest Haaglanden.