Saxion Hogescholen
BR>

di 07 oktober 2008

Saxionstudent Civiele Techniek derde bij Nationale Waterbouwprijs 2008



Student Civiele Techniek van Saxion in Enschede Thijs Hofste ontvangt vandaag de derde prijs bij de Nationale Waterbouwprijs 2008 met zijn afstudeerscriptie `Federatie Eiland Sochi'. De Vereniging van Waterbouwers in Bagger-, Kust- en Oeverwerken (VBKO) reikt deze prestigieuze award jaarlijks uit aan afstudeerders in Nederland en Vlaanderen die een bijzondere prestatie leveren op waterbouwkundig gebied. De prijsuitreiking vindt vandaag plaats in het Chassé Theater te Breda tijdens de Nationale Waterbouwdag tussen 13.30 en 14.00 uur.

De Russische badplaats Sochi is vorig jaar verkozen tot gastheer van de Olympische Winterspelen 2014. Ten behoeve van die spelen wordt nabij de stad een kunstmatig eiland aangelegd in de Zwarte Zee. Dit eiland moet onder andere plaats bieden aan hotels, kantoren, villa's en jachthavens. De uitvoering zal naar verwachting begin 2009 starten, bij een begroting van ruim 5 miljard euro.

Thijs Hofste stelde zich als opdracht om een ontwerp te maken voor de golfbreker ten behoeve van het kunstmatige eiland. Thijs: `Veiligheid staat voorop. De boulevards en golfbreker van Sochi moeten weerstand bieden aan de meest extreme omstandigheden. Een andere voorwaarde is dat de boulevards hooguit 3 a 4 dagen per jaar mogen sluiten.' Met deze en vele andere criteria begon Thijs aan zijn huzarenstuk. En dat in een gebied waarvoor de benodigde ontwerpgegevens slechts gedeeltelijk bekend zijn. Ondanks de vele onduidelijkheden en de zeer complexe situatie lukte het Thijs om met gedetailleerde berekeningen en een speciale ontwerpmethode een veilig en voor de praktijk bruikbaar ontwerp te maken. `Thijs heeft blijk gegeven van een - aantoonbaar - sterk onderzoekend vermogen. De gemaakte technische tekeningen zijn van professionele kwaliteit en het ontwerp is zo toepasbaar in de praktijk', aldus de jury.

Thijs is met de prijs de opvolger van Peter van Leuteren, Timon Pekkeriet en Rob Ligtenberg. Zij wonnen vorig jaar met `Schiphol in Zee' de eerste prijs bij de Waterbouwprijs 2007. Daarmee valt Civiele Techniek van Saxion voor de tweede achtereenvolgende keer landelijk in de prijzen.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Patrick de Lange, afstudeerbegeleider/hoofddocent Civiele Techniek, e-mail p.h.m.delange@saxion.nl of Astrid Brands, communicatieadviseur academie Ruimtelijke Ontwikkeling en Bouw, tel. 0570 - 603 516, e-mail a.m.brands@saxion.nl.