FNV

7-10-2008

Fred Spijkers genomineerd voor integriteitsprijs

Vasthoudendheid van mensen kan ervoor zorgen dat de integriteit van de overheid of een overheidsorganisatie wordt bevorderd. Daarvoor is nu een prijs in het leven geroepen: de Philip Brouwer Integriteitsprijs. Klokkenluider Fred Spijkers is een van de genomineerden.

De tweejaarlijkse prijs is in het leven geroepen door Binnenlands Bestuur en Dagblad van het Noorden en wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Thema was dit jaar `De burger versus de overheid'. In totaal zijn ruim dertig mensen aangemeld voor een nominatie. Op 23 oktober a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt.

Fred Spijkers is sinds 1984 verwikkeld in een conflict met het ministerie van Defensie. Hij was bedrijfsmaatschappelijk werker bij Defensie, en kreeg de opdracht om de weduwe van een verongelukte beproevingsambtenaar te vertellen dat haar man door eigen onvoorzichtigheid om het leven was gekomen. In werkelijkheid was er al sinds 1968 een technisch probleem met het type mijn, waardoor een jaar eerder ook al zeven dienstplichtige militairen waren verongelukt.

Spijkers ging intern het gevecht aan. Hij omschrijft zijn drijfveer als: `Men dient de overheid blindelings te kunnen vertrouwen. Twijfelachtig gedrag hoort daar niet bij, en er mag geen enkele ruis tussen zitten. Ik word domweg gedreven door rechtvaardigheidsgevoel.' Tot op de dag van vandaag is zijn conflict met Defensie niet opgelost.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius riep in 2007 de Tweede Kamer al op de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Dat was bij de presentatie van het boek over deze zaak van Alexander Nijeboer, 'Een man tegen de staat'.

De FNV maakt zich al jaren sterk voor een feitelijke rehabilitatie van klokkenluider Fred Spijkers, die in april 2000 de meldlijn klokkenluiders van de FNV opende. Dat was de start van een campagne voor een betere bescherming van klokkenluiders in Nederland. Die bescherming is nog steeds niet goed geregeld.

FNV, CNV en MHP schreven in juni van dit jaar aan premier Balkenende dat potentiële klokkenluiders hun handelwijze mede laten afhangen van de mate waarin en de wijze waarop recht wordt gedaan aan bekende voorbeelden, zoals Fred Spijkers. `Recht doen' houdt in dit kader volgens de vakcentrales meer in dan behandelen volgens de geldende rechtsregels, namelijk daadwerkelijk uiting geven aan de maatschappelijke waardering die toekomt aan burgers (ambtenaar of werknemer) die de publieke zaak dienen. Daarom hebben zij de premier opgeroepen om Fred Spijkers zo spoedig mogelijk de waardering te geven die hij verdient en die anderen het vertrouwen geeft dat zij uiteindelijk ook op bescherming van overheidszijde kunnen rekenen.

Alle bijzonderheden over en criteria voor de prijs zijn te vinden op www.integriteitsprijs.nl