Gemeente 's-Hertogenbosch

07-10-2008
Onderzoek naar luchtkwaliteit en gezondheid in Brugstraat De Universiteit Utrecht en de GGD Hart van Brabant zijn gestart met een landelijk onderzoek naar het effect van lokale verkeersmaatregelen op luchtverontreiniging en gezondheid van bewoners. In 's-Hertogenbosch vindt het onderzoek plaats in de Brugstraat en de Koningsweg.

De metingen zijn gestart in juni 2008 en duren tot en met december 2008. Het gezondheidsonderzoek onder de bewoners van de straten vindt plaats vanaf oktober. Er is gekozen voor de Brugstraat en de Koningsweg omdat op deze locatie een verbetering van de luchtkwaliteit door lokale verkeersmaatregelen wordt verwacht.

Maatregelen luchtkwaliteit
De gemeente 's-Hertogenbosch is al jaren actief om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Onder meer door de invoering van verkeersmaatregelen zoals de milieuzone voor vrachtauto's in de binnenstad. In de milieuzone mogen alleen nog schone vrachtwagens rijden. De gemeenteraad heeft in juli het "Plan van aanpak Luchtkwaliteit 2008 - 2011" vastgesteld. Hierin zijn nog eens negentien maatregelen opgenomen. Al deze maatregelen moeten zorgen voor de verbetering van de luchtkwaliteit. Het onderzoek biedt een unieke kans om het effect van de maatregelen op de luchtkwaliteit en de gezondheid van de bewoners te onderzoeken.

Gezondheidsonderzoek
De bewoners van de Brugstraat en Koningsweg ontvangen deze week een uitnodiging om vrijwillig deel te nemen aan het onderzoek, zowel kinderen als volwassenen. Bij de deelnemers wordt het functioneren van longen en luchtwegen gemeten via eenvoudige uitademingtesten. Om het effect van de lokale maatregelen op de functie van de longen te meten, herhalen de onderzoekers na ongeveer twee jaar de gezondheidsmetingen bij dezelfde bewoners. Ook wordt de luchtkwaliteit dan weer uitgebreid gemeten. In totaal worden er in ´s-Hertogenbosch 250 bewoners onderzocht.

Landelijk onderzoek
Het onderzoek wordt ook uitgevoerd in Den Haag, Tilburg, Utrecht, en een aantal kleinere gemeenten in de buurt van deze steden. In totaal worden ruim 1600 bewoners in Nederland onderzocht. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VROM, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de lokale GGD's, de Universiteit van Utrecht en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Het onderzoek duurt tot 2011.