Fluctuaties van CO laatste 1000 jaar hoger dan gedacht

07 oktober 2008 - Het gehalte broeikasgas CO in de lucht fluctueerde tijdens de laatste duizend jaar sterk. TNO en de Universiteit Utrecht concluderen dat na een studie van fossiele bladeren uit Limburgse sedimentkernen. De fossiele bladeren tonen sterke veranderingen aan in het CO -gehalte van de lucht achthonderd jaar geleden. Deze CO -veranderingen komen overeen met 30% van de huidige door mensen veroorzaakte toename.

Betere voorspelling voor effecten CO -toename

Deze resultaten tonen aan dat natuurlijke CO -veranderingen groot genoeg zijn geweest om een bijdrage te leveren aan natuurlijke klimaatsveranderingen gedurende de laatste duizend jaar. Dit druist in tegen een aanname van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Het IPCC neemt aan dat de effecten van natuurlijke CO -veranderingen op de klimaatsverandering van de laatste duizend jaar verwaarloosbaar klein zijn geweest. Een beter begrip van natuurlijke CO -variaties leidt tot een betere voorspelling van de toekomstige effecten van de CO -toename op het klimaat.

CO wordt door planten gebruikt als bouwstof. Planten passen de hoeveelheid openingen op het bladoppervlak (huidmondjes) aan op de hoeveelheid CO in de lucht. Bij meer CO heeft de plant minder huidmondjes nodig om toch voldoende CO op te nemen. De hoeveelheid huidmondjes op fossiele bladeren kan dus gebruikt worden om de hoeveelheid CO in het verleden te reconstrueren.

De resultaten van dit onderzoek zijn deze week gepubliceerd in PNAS Early Edition: Thomas B. van Hoof, Friederike Wagner-Cremer, Wolfram M. Kürschner, and Henk Visscher (2008) A role for atmospheric CO in preindustrial climate forcing