D66

Oude donorkaart geen oplossing orgaantekort

7 oktober 2008

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya ziet niets in het plan van CDA en PvdA om het oude donorcodicil nieuw leven in te blazen. Die partijen menen zo het tekort aan orgaandonoren terug te kunnen dringen. Op dit moment overlijden jaarlijks tussen de 150 en 200 mensen, omdat er voor hen geen donororgaan beschikbaar is. Volgens Koser Kaya wordt het grootste probleem, de vrijblijvendheid die om het registreren hangt, met het plan van PvdA en CDA niet opgelost.

Register niet het grootste probleem

Uit onderzoek van de Nierstichting blijkt dat het grootste probleem van mensen niet is dat hun keuze geregistreerd wordt in een register. Koser Kaya: "Slechts 7 procent van de mensen voert het argument `ik wil niet in een (overheids)register' aan als achterliggend bezwaar om niet te registreren. Daar ligt dus niet het probleem."

En Koser Kaya wijst nog op een ander feit: "De vindbaarheid van het donorcodicil was destijds (vóór 1998) erg laag. Dit was juist één van de redenen om naar een centraal raadpleegbaar register over te stappen. Ik snap niet dat CDA en PvdA terug willen naar een systeem dat niet werkte."

Invoering ADR-systeem

De sociaal-liberaal pleit voor invoering van actieve donorregistratie (ADR-systeem). Daarin worden mensen verplicht om in ieder geval hun keuze te laten registreren. Mensen kunnen die keuze binnen dat systeem ten allen tijde wijzigen. Koser Kaya: "Ik pleit voor keuzevrijheid, maar wil wel dat mensen een keuze maken. Een groot maatschappelijk probleem als het tekort aan donororganen moeten we niet zo vrijblijvend benaderen als de regeringspartijen nu doen. Dat doet geen recht aan de ernst van het probleem."