Gemeente Alphen-Chaam


Alphen 7 oktober 2008

Ambitieuze plannen en nauwelijks woonlastenstijging

De woonlasten van een gemiddeld huishouden met een eigen woning in Alphen-Chaam dalen in 2009 met 32,00. Huurders zijn nog 5,00 voordeliger uit, omdat zij géén OZB hoeven te betalen. De gemiddelde jaarlijkse woonlastenstijging tot en met 2012 blijft voor de inwoners van Alphen-Chaam beperkt tot iets minder dan 2%.

De daling van de woonlasten is een gevolg van de verlaging van de afvalstoffenheffing en een beperkte stijging van de OZB en het rioolrecht. De verlaging van de afvalstoffenheffing is mogelijk door in het verleden opgebouwde overschotten terug te geven aan de burgers. De stijging van de OZB is beperkt tot 2% in 2009 (= gemiddeld 5,00) en jaarlijks 3% in 2010 tot en met 2012 door hogere uitkeringen uit het gemeentefonds van de rijksoverheid. In de perspectiefnota eerder dit jaar was nog sprake van een stijging van 5% in 2009, 7% in 2010 en 5% in 2011 en 2012.

Plannen en investeringen

Het college van B&W presenteert een begroting voor de jaren 2009 2012 met ambitieuze plannen en investeringen voor een totaal bedrag van 11,5 miljoen, waarvan 3,3 miljoen voor nieuw beleid.

Programma Andere Overheid

Het college geeft hoge prioriteit aan de realisatie van het Programma Andere Overheid (PAO) dat zich richt op doelstellingen als transparantie, toegankelijkheid en kwaliteit van informatie. In totaal wordt hierin - verdeeld over 2009 en volgende jaren - ruim 1,2 miljoen geïnvesteerd. In 2015 wil de gemeente Alphen-Chaam voor burgers, bedrijven en instellingen de eerste ingang tot de héle overheid zijn. Daarom wordt gewerkt aan één gemeentelijk loket, een Klantencontactcentrum. Alle fysieke, telefonische, papieren en elektronische contacten met de burgers, bedrijven en instellingen worden daar zo direct mogelijk en op een eenduidige manier afgehandeld.

Nieuwe website

Onderdeel van het PAO is de realisatie van een nieuwe website. Bezoekers kunnen de meest actuele, relevante informatie snel vinden op de nieuwe site en op het digitaal loket kunnen ze met DigiD producten afnemen en betalen. Voorwaarde daarvoor is dat intern alle informatie up to date is en digitaal beschikbaar moet zijn. Voor de coördinatie en realisatie van de verschillende projecten in het kader van PAO is een externe programmamanager digitalisering ingehuurd voor 1 dag per week. Tegelijk met de nieuwe site zal ook worden gewerkt aan de introductie van een raadsinformatiesysteem en een intranet voor de medewerkers.

Ontwikkelingen

Andere belangrijke ontwikkelingen in de gemeente Alphen-Chaam zijn:

De nieuwbouw van de brandweerposten in Alphen en Chaam en de gemeentewerf, waarvoor het college een bedrag van 3 miljoen heeft gereserveerd.

Het Integraal Dorpsontwikkelingsplan (IDOP) voor de kernen Galder en Strijbeek en de realisatie van een educatief centrum in Galder op een locatie bij de Leeuwerik.

De realisatie van een Centrum voor Jeugd en Gezin als laagdrempelige voorziening voor jongeren en hun ouders / verzorgers. Bezien wordt óf en hoe al bestaande voorzieningen van de jeugdhulpverlening hierin (deels) kunnen worden ondergebracht.

Woningbouw

Tot 2020 is een relatief sterke daling van het aantal inwoners te verwachten door de ontgroening en vergrijzing van de bevolking.Teneinde deze tendens een halt toe te roepen wil het college méér woningen bouwen voor starters en ouderen. In de kernen Alphen, Chaam en Galder wil het college een inhaalslag doen voor starterswoningen. Voor 2009 staan in de woningbouwplanning circa 50 woningen gepland voor starters.

Riolering

De renovatie van de riolering in de gemeente wordt gecombineerd met de herinrichting van de komtraverse Alphen, het Willibrordplein en Willibrordstraat in Alphen en de Ulicotenseweg en omgeving in Chaam.

Recreatieve driehoek

In 2009 wil het college ook starten met concrete ontwikkelingen en de nodige planologische procedures om ondernemers te interesseren voor het ontplooien van passende activiteiten in de Recreatieve Driehoek, zoals dat is vastgelegd in het Belevingsconcept Toerisme en Recreatie.

© 2006 Gemeente Alphen-Chaam Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend