Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeenteraadsleden beoordelen Keuzedocument Stadscentrum - persbericht 058, 2008

Dinsdag 14 oktober 2008 bespreekt de Commissie Bestuur en Middelen het keuzedocument stadscentrum. In dit rapport staan de belangrijkste keuzes over het stadscentrum naast elkaar. De Commissie beoordeelt of de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer op basis van de nu beschikbare informatie in staat is in december een keuze te maken en te komen tot een besluit over de verdere invulling van het stadscentrum.

Stedenbouwkundig Bureau Rein Geurtsen & partners uit Delft heeft in het najaar van 2007 de opdracht gekregen een keuzedocument te vervaardigen. In dit document moeten de belangrijkste keuzes over het stadscentrum naast elkaar worden gezet, met als doel een besluit over de verdere invulling van het stadscentrum door de gemeenteraad in december 2008. Belangrijk uitgangspunt is het Strategische Raadsdocument uit oktober 2005, waarin onder andere de uitkomsten van de Stadshartdagen zijn verwerkt. Rein Geurtsen heeft in december 2007 en maart 2008 de raad geïnformeerd over de voorgang en daarbij ook sturing gevraagd. Er is een aantal deelonderzoeken uitgevoerd naar specifieke onderdelen van de plannen en de diverse ideeën zijn ook financieel doorgerekend. Rein Geurtsen heeft, gebruik makend van alle beschikbare informatie, het keuzedocument geschreven. Het College van Burgemeester en Wethouders legt het document nu voor aan de gemeenteraad met de vraag of men op basis van de nu beschikbare informatie in staat is in december een keuze te maken en te komen tot een besluit.

In het keuzedocument gaat Rein Geurtsen & partners in op de centrumontwikkeling tot nu toe. Na een grondige analyse concludeert het bureau dat de nieuwe hoofdopzet het best samen te vatten is onder de noemer: een compact centrumplan met een sfeervol stadshart. De keuzes die de gemeenteraad moet maken hebben te maken met een zevental bouwstenen. Deze bouwstenen hangen onderling samen. Rein Geurtsen komt met een vertaling van de bouwstenen in twee scenarios, met duidelijk twee verschillende visies.

De bouwstenen zijn:


1. de verkeersstructuur;


2. de vervoersknoop;


3. het winkelprogramma;


4. het gemeentehuis;


5. het Kielzog;


6. het woningbouwprogramma;


7. het kantorenprogramma.

De scenarios

Het scenario Toekomstgericht (Stadshart)
Dit scenario is gericht op een optimale functionele en kwalitatieve versterking van het centrum. Het ambitieniveau en de kwaliteit van de centrumvoorzieningen ligt hoger dan in het plan Hart voor de Toekomst uit 1999. Er is meer ruimte om knelpunten als gebrek aan sfeer en gezelligheid structureel aan te pakken. Er komt een dynamische vervoersknoop bij het spoor in combinatie met bestuurlijke voorzieningen (gemeentehuis) en wonen. Er is veel ruimte voor nieuwbouw in de zuidknoop, waardoor er ruimte is om sfeer en gezelligheid een kans te geven.

Het scenario Geconsolideerd (Functioneel centrum) Dit scenario houdt meer vast aan het ambitieniveau van het oorspronkelijke plan Hart voor de Toekomst. Er is nog slechts beperkt ruimte voor uitbreiding van het winkelcentrum. Om aan de vraag naar winkelruimte te kunnen voldoen moeten ook minder geschikte locaties ten noorden van de Burg. Van Rooijenstraat-Oost gebruikt worden. De vervoersknoop krijgt een beperkte betekenis, omdat er minder centrumfuncties zullen komen. Ten zuiden van de Hooge Meeren is ruimte voor een beperkt nieuwbouwprogramma. Hierdoor zijn onvoldoende middelen beschikbaar om in de zuidknoop een sfeervol stadscentrum te realiseren. De huidige sfeer van een functioneel georganiseerd winkelcentrum blijft de boventoon voeren.

Binnen deze twee scenarios zijn nog varianten uitgewerkt. Deze varianten hebben bijvoorbeeld te maken met de manier waarop de spooronderdoorgangen worden gemaakt en het toekomstperspectief voor het Kielzog.


* Keuzedocument Stadscentrum Hoogezand-1- inhoud, samenvatting, opdracht.pdf

* Keuzedocument Stadscentrum Hoogezand-2- aanpak, identiteit, uitgangspunten, inverdieneffceten openbare ruimte.pdf
* Keuzedocument Stadscentrum Hoogezand-3- zeven bouwstenen, twee hoofdscenarios.pdf

* Keuzedocument Stadscentrum Hoogezand-4- uitwerking deelgebieden, fasering, planeconomie.pdf